De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen gaat, na de aanslag in Utrecht, op 'aangepaste' wijze verder. Toch was deze dit weekend nog in volle gang. Premier Rutte noemde Nederland toen 'het op een na rijkste land ter wereld'.' Maar klopt dat wel?

Rutte (VVD) deed de uitspraak afgelopen zaterdag in het radioprogramma 'WNL op Zaterdag', toen hij het had over de kracht van Nederland als 'compromissen-land'. Dat zou van ons land dus het op één na rijkste land ter wereld hebben gemaakt.

Mathijs Bouman

De premier zegt daarbij dat zijn stelling gebaseerd is op een artikel van econoom Mathijs Bouman. Al enkele jaren combineert hij verschillende lijstjes om te kijken welk land de beste economie heeft. "Daarin staat Nederland wel op 2", geeft Bouman toe.

Maar, gaat hij verder: "Dat is natuurlijk totaal niet wetenschappelijk. Ik heb eigenlijk zelf een beetje bedacht hoe ik dat moet meten. Er zijn heel veel ranglijstjes in de wereld. Daarin zeggen ze wat de meest innovatieve, concurrerende of zelfs de meest gelukkige economie ter wereld is. Toen dacht ik: laat ik die lijstjes eens bij elkaar optellen." Daarin staat Nederland op een tweede plaats, achter Zwitserland. "En we lopen ieder jaar een beetje op hen in."

Bruto binnenlands product

Maar hoe zit het als we echt naar de keiharde knaken kijken? Daar is het bruto binnenlands product (bbp) de beste rekenmethode voor, zegt Rabobank-econoom Carlijn Prins. "Dat is het totale inkomen in een land, gedeeld door het aantal burgers dat er woont. Hoewel je niet kunt zeggen dat dat geld ook allemaal bij burgers belandt. Toch is het wel een manier om de economieën van landen te vergelijken, omdat je alle economische activiteiten bij elkaar optelt."

En als je het zo bekijkt, staat Nederland er iets minder rooskleurig voor, zegt Prins. "Dan staat Nederland dertiende. Maar daarin worden de koopkrachtsverschillen niet meegenomen. Als we die wel meenemen, dan staat Nederland veertiende op het lijstje van het IMF (het Internationaal Monetair Fonds)."

Niet rijk qua geld, wel gelukkig

Nederland is niet het op één na rijkste land ter wereld als je puur naar het geld kijkt. De uitspraak van Rutte is dan ook fictie.

Maar: het lijstje van Mathijs Bouman gaat verder dan alleen geld. Als je rijkdom wat breder trekt en ook bijvoorbeeld de mate van geluk onder de bevolking meetelt, dan eindigen we wél op de tweede plaats. Toch is dat geen wetenschappelijke manier om zoiets te meten, geeft ook Bouman zelf toe.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.