In het hele land rijden vandaag geen chauffeurs van regionale vervoerders. De staking vindt plaats om aandacht te vragen voor een nieuw en verbeterde CAO. De stakende chauffeurs pleiten voor een loonsteiging van 3,5% en een verlaging van de werkdruk. Werknemers eisen onder andere meer pauzes en plaspauzes. Het CNV en het FNV hopen echter zo min mogelijk reizigers met de staking te treffen.

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over werkdruk. Ook in het onderwijs en in de zorg werd hier het afgelopen jaar veel over gesproken. Onderzoeker Wendela Hooftman van TNO doet onderzoek naar werksituaties, volgens haar geven steeds meer mensen aan last te hebben van een te hoge werkdruk. Of deze werkdruk ook daadwerkelijk toeneemt, trekt zij in twijfel: "Werkdruk is niet hetzelfde als het druk hebben op je werk. Je werkdruk gaat over hoeveel je te doen hebt en over hoeveel je daar zelf in kan bepalen. Wat je ziet is dat er niet veel verandering in is gekomen de afgelopen jaren. Misschien is het nèt wat drukker maar de verschillen zijn niet zo schokkend."

Geen keuze

Volgens stresscoach Karen Frank neemt dit gevoel van druk toe door verschillende soorten druk. Volgens haar bepaalt ook de rest van ons leven het gevoel dat wij ervaren op ons werk, Karen Frank denkt dat wij de druk zeker in eigen hand kunnen hebben: "Mensen ervaren de meeste stress als ze het gevoel hebben dat ze geen keuze hebben. Je komt dan vaak in een negatieve denkspiraal terecht. Als je stress ervaart moet je altijd terug naar het hier en nu. Op langere termijn kan je je herbezinnen op je keuzes, stress is namelijk altijd het gevolg van iets."

Volgens Wendela Hooftman van TNO is het onderwerp werkdruk een taboe. "Het belangrijkste is dat we er met zijn allen over eens zijn dat werkdruk een thema is waarbij je eerlijk kan zeggen dat je problemen ervaart. Op het moment dat hier erkenning voor is ontstaat de mogelijkheid om hier in gesprek over te gaan. Pas dan kan er echt wat aan worden gedaan. Er kan dan worden gekeken naar een oplossing", aldus Hooftman.