Journalist Harald Doornbos deelde een opvallend verhaal op Twitter. In 2014 kwam hij erachter dat een Nederlandse jihadstrijder die was afgereisd naar Syrië, Khalid K., ter plaatse bekend als Abu Abdulrahman al-Iraqi, zich bezighield met onthoofdingen. Er waren foto’s als bewijs, en Doornbos verspreidde die informatie. Het verhaal werd door bijna niemand in de media opgepakt, ondanks dat Doornbos dit wel had verwacht. Nu blijkt dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, Dick Schoof, Nederlandse media heeft verzocht dit niet verder te verspreiden.

Volgens Harald Doornbos heeft Schoof 'actief redacties van Nederlandse media benaderd met het verzoek om dit niet groot te maken'. Kortom: een verzoek tot zelfcensuur. De achterliggende reden van het verzoek was waarschijnlijk om geen nieuwe jihadisten op het idee te brengen naar Syrië af te reizen, en soortgelijke dingen te doen.

Het verhaal van Doornbos, toch best schokkend nieuws over een Nederlander die mensen onthoofdt in Syrië, destijds nauwelijks ergens te lezen of te zien geweest. Alleen GeenStijl en HP de Tijd maakten melding van het verhaal.  

Schoof zelf zou later over zijn ingreep hebben opgeschept bij een bespreking van de NOS, ten overstaan van tientallen journalisten. Dat meldt Harald Doornbos in dezelfde serie berichten. 

De tweets van Doornbos hebben een discussie losgemaakt. Hoe raar is het als de overheid de pers vraagt om ergens niet over te berichten?

Later is door verschillende media wel uitgebreid bericht over IS-strijder Khalid K. In 2017 berichtten The Daily Mail en The Sun dat K. zou zijn doodgeschoten in het Iraakse Mosul.

Reactie NCTV: 'Verhaal klopt niet'

De redactie van GeenStijl vroeg de NCTV om een reactie. Zij schrijven: "Het klopt niet dat de heer Schoof in februari 2014, of op enig ander moment, actief media heeft benaderd met de vraag een verhaal uit de berichtgeving te houden. Er is ook niemand anders die namens of voor de NCTV media met dit verzoek heeft benaderd."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.