Station Zwolle wordt Zwolle Centraal als het aan de gemeente ligt. Hiermee moet Zwolle beter op de kaart gezet worden. Maar levert dit ook echt wat op of lijdt de provinciestad aan grootheidswaanzin?

Begin dit jaar schaarde een meerderheid in de Zwolse gemeenteraad zich achter het voorstel om station Zwolle om te dopen tot Zwolle Centraal. De stad is inmiddels in gesprek met NS en Prorail. Toch zijn er ook felle tegenstanders die de honderdduizenden euro's die het gaat kosten zonde van het geld vinden.

Commissie stationsnamen

Een stad mag haar treinstation niet zomaar de toevoeging Centraal geven. De Commissie Stationsnamen beoordeelt elke aanvraag apart en er zijn criteria waar stations aan moeten voldoen. Een aantal van deze criteria zijn:

  • Er moeten dagelijks voldoende reizigers in- en uitstappen;
  • Het station moet een belangrijk spoorwegknooppunt zijn;
  • Er dient regelmatig een internationale trein te stoppen. 


Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden hebben al jaren een Centraal Station. Arnhem is de jongste stad die 'Centraal' mag gebruiken. De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) denkt dat zijn stad eveneens een goede kans maakt op de eretitel. "Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland en we zijn een nieuwe stationshal aan het bouwen. Een vaste internationale treinverbinding heeft Zwolle echter niet. Maar de NS kan van bepaalde eisen afwijken", zegt Anker tegen de Volkskrant. Maar de wethouder wil zijn voorstel niet toelichten aan EenVandaag. De SP wel.

What's in the name? Zwolle moet af van zijn bescheidenheid

 

Bakker Max van Dijk is de bekendste bakker van Zwolle en heeft een duidelijke mening over de naamswijziging. "Zwolle moet echt eens af van zijn bescheidenheid. Neem het voorbeeld van museum de Fundatie. Daar wordt een groot koepeldak geplaatst. Zo laat Zwolle zichzelf zien. Meer prestige moet er komen. Ik denk dat de naamswijziging in Zwolle Centraal veel geld gaat kosten en weinig oplevert." 

Felle tegenstanders

In Arnhem kostte de naamsverandering destijds 200.000 euro. Ook Zwolle zal uiteindelijk een dergelijk bedrag kwijt zijn.  Een naamswijziging betekent meer dan het vernieuwen van een paar bordjes op het station. NS en ProRail moeten de naam namelijk ook in hun systemen aanpassen. De kosten daarvan zijn voor de aanvrager.

De SP-fractie in Zwolle is fel tegen het plan. "Dit is gemeenschapsgeld. Daar hoor je verantwoord mee om te gaan. Wat de raad hier doet, is geld over de balk smijten om het eigen prestige te verhogen. Waarom is het woordje Centraal nodig? Alsof Zwolle dan ineens veel populairder wordt", aldus zegt fractievoorzitter Brammert Geerling.
Wethouder Anker vindt dat het station in Zwolle op dit moment te weinig aandacht krijgt. "Geld kan altijd ook ergens anders aan uitgegeven worden. De toevoeging Centraal geeft een bepaalde klank aan een station en daarmee aan de stad. Met de kosten zijn we nu niet bezig, daarvoor is het nog te vroeg."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.