Het bekende spel ‘Kolonisten van Catan’ is veranderd van naam en heet alleen nog maar 'Catan'. Dit omdat het woord ‘kolonisten’ een nare bijsmaak zou hebben schrijft het AD vandaag. Op sociale media wordt verhit gereageerd op de verandering. Maar volgens de spellenuitgever ligt het toch net even anders.

Een woordvoerder van de spellenfabrikant 999 Games zegt tegen het AD dat ze jaarlijks klachten binnen krijgen van instanties en consumenten, onder meer uit pro-palestijnse hoek. Die stellen dat het spel steun zou geven aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. In een persbericht legt de uitgever uit dat de naam in 2014 al is veranderd in Catan. Niet vanwege de klachten die er inderdaad kwamen, maar omdat ze een internationale naam wilden die overal gelijk is. 

Op social media is er verhit gereageerd. Mensen vinden het bijvoorbeeld doorgeschoten politieke correctheid. En zelfs de fractievoorzitter van de VVD, oud minister Klaas Dijkhoff, bemoeit zich ermee. Hij reageert in de krant dat de fabrikant zich laat leiden door een ‘paar gekkies in hun mailbox’.

Andere termen veranderen ook 

Het is niet voor het eerst dat er ophef is over het veranderen van namen en termen. Deze week ging er bijvoorbeeld nog een filmpje viral van Marianne Zwagerman, die pleit voor een einde aan het gebruik van de term 'lager opgeleiden'. Volgens taalwetenschapper René Appel is er de laatste twintig, dertig jaar een duidelijke trend te zien. Gehandicapten moesten bijvoorbeeld voortaan 'mensen met een beperking' worden genoemd, en later werd juist gekozen voor 'mensen met een uitdaging'. En Marianne Zwagerman pleit er dus voor om in plaats van 'lager opgeleiden' te spreken over 'praktisch opgeleiden'.

René Appel vreest dat dit niks verandert. In plaats van termen veranderen zou je de onderliggende problemen moeten aanpakken, zoals discriminatie en vooroordelen. Pas dan verandert er echt iets in de manier waarop over groepen wordt gedacht, zegt hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.