De zomer staat voor de deur en daarmee voor velen ook het seizoen om naakt te recreëren. En we zijn niet per se preutser, maar wel terughoudender.

We kennen het vooral uit de jaren 60 en 70: naakt recreëren. Lekker in je blootje op het strand liggen. De samenleving lijkt nu preutser geworden, maar volgens Christine Kouman directeur van de belangenbehartiger voor naaktrecreatie, is naakt recreëren nog onverminderd populair.

Sociale media maakt ons terughoudender

De vereniging NFN Open & Bloot telt 58.000 leden en groeide het afgelopen jaar. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat minstens 2 miljoen mensen graag naakt recreëren.

Volgens Kouman is de samenleving niet preutser, maar wel terughoudender geworden om een andere reden. "Social media en mobiele telefoons zorgen ervoor dat we wat terughoudender zijn. Dat is de laatste 10 jaar heel snel gegaan dus ik kan me voor stellen dat we wat voorzichtiger zijn met naakt recreëren."

'Gaat niet om het perfecte lichaam of seks'

Daarnaast heersen er volgens Kouman misverstanden over naakt recreëren. Het wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met seks. Die associatie is onjuist en heeft het niets met elkaar te maken, vindt Kouman. "Mensen doen het juist om zich vrij te voelen, dat heeft niets met seks te maken."

Lees ook

Naakt recreëren draait ook niet om het perfecte lichaam. "Mensen die naakt recreëren denken echt niet allemaal dat ze het perfecte lichaam hebben. Juist door naaktrecreatie zie je dat elk lichaam wel iets heeft en we dus allemaal even mooi zijn", zegt Kauman.

'Bloot mag, maar hoeft niet'

Kauman betreurt het dat niet iedereen eerlijk uit voor zijn keuze om bloot te recreëren. "Het gaat over je eigen keuzes maken en respect hebben voor jezelf en voor anderen. Bloot mag, maar het hoeft niet." In Nederland zijn er nog zo'n 500 plekken waar naakt recreëren mogelijk is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.