Tijdens de grote onderwijsstaking van 30 en 31 januari wordt er ook geen les gegeven in het speciaal onderwijs. "Wij zijn altijd voorzichtig met staken, maar het is nu genoeg geweest, er moet iets gebeuren", zegt Wim Ludeke.

Leerlingen in het speciaal onderwijs hebben behoefte aan duidelijkheid en een vaste structuur. "Daarom zijn wij ook altijd voorzichtig met staken, in het belang van de kinderen en de ouders. Maar wat we nu zien is dat een groot aantal scholen zegt: het is genoeg, er moet wat gebeuren, wij gaan ook staken", zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO).

Gevolgen lerarentekort

Veel scholen hebben te maken met het lerarentekort, maar voor het speciaal onderwijs zijn de gevolgen vaak ingrijpend. "In het westen van het land kennen we situaties waar we tegen alle gevoel in moeten zeggen: we moeten stoppen met aannemen van kinderen, anders zou het volstrekt onverantwoord zijn. Omdat je het het over zeer kwetsbare kinderen hebt, bij wie de problemen steeds heftiger worden."

Ook leerlingen die al naar school gaan, hebben last van het lerarentekort. "Het zijn kinderen die afhankelijk zijn van een strakke structuur. Dus elke wisseling in de klas, samenvoegen van klassen, een andere leerkracht of geen les, is voor deze leerlingen extra heftig. Ze worden onrustiger, in gedrag extremer dan ze al zijn, dat tikt onmiddellijk aan", aldus Ludeke.

Lees ook

Meer aandacht voor speciaal onderwijs

Om het lerarentekort aan te pakken zou het volgens Ludeke goed zijn als er op de PABO meer aandacht wordt besteed aan de diversiteit van onderwijs. Welke kinderen en met welke stoornissen volgen het onderwijs. "Er zijn pabo's die niet willen dat hun studenten stage lopen in het speciaal onderwijs, dan hebben we nog een lange weg te gaan."

Voor veel docenten in het speciaal onderwijs die Ludeke spreekt is extra salaris niet de hoofdzaak, maar helpt wel, denkt de voorzitter. Ook zou het goed zijn als alle salarissen gelijk worden getrokken. "Iedereen zet zich voor 100 procent in, wat mij betreft moet dat evenredig betaald worden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.