Bij een harde brexit krijgt Ierland in een klap de meeste grensposten van de EU. Er zijn ruim 200 grensovergangen tussen het land en Noord-Ierland, die dan bewaakt zullen moeten worden.

Ierland en Noord-Ierland delen meer grensovergangen dan de rest van de EU bij elkaar. "De hele oostgrens van Europa heeft minder grensovergangen dan Ierland en Noord-Ierland", zo zei hoogleraar Jacco Thijssen in het programma Nieuws & Co. Hij werkte een tijd op de Universiteit van Dublin.

Hoogleraar Jacco Thijssen: 'De hele oostgrens van Europa heeft minder grensovergangen dan Ierland en Noord-Ierland.'

Ongewoon

Thijssen noemt de grens ongewoon; wegen kronkelen er over de volle lengte volop doorheen. Volgens Jouke de Ruiter, die al 25 jaar in Ierland woont, is de 500 kilometer lange grens tussen Ierland en Noord-Ierland onmogelijk te bewaken. "Het is heuvelachtig buitengebied met veel kleine weggetjes. Er is geen grens. Er staan niet eens borden. De situatie is vergelijkbaar met de grens tussen Noord Brabant en België."

Het wordt dus nog een uitdaging om deze met grensposten te bemannen, als de brexit definitief is. Volgens de laatste telling in de Britse media bestaan er ruim 208 wegen, straten en paden die de grens tussen Noord Ierland en Ierland kruisen Daarnaast zijn er mogelijk ook nog 'border crossings' op meer ongewone plekken, waaronder gebouwen en stukken grond zoals bedrijfsterreinen en tuinen.

Lees ook

134 grensovergangen naar Europa

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex wijst erop dat vrijwel alle grensovergangen van de EU zich aan de oostkant bevinden. In het noorden, westen en zuiden bevinden zich de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Aan de oostelijke landsgrens van Noorwegen tot Griekenland zijn 134 officiële grensovergangen, waaronder ook enkele treinstations en een veerpont.

Op enkele tientallen plekken aan de Europese oostgrens ondersteunt Frontex de betreffende lidstaten bij de grenscontrole. Mocht er na de brexit geen oplossing zijn voor de ruim 200 grensovergangen tussen de Ierse republiek en het Britse deel van Ierland, dan heeft Ierland in een klap veel meer overgangen dan aan de oostgrens. Het zouden dan ook de meeste grensovergangen van de EU buitengrens-zijn, namelijk 55 procent.

Huis op de grens

In 2017 ging een verslaggever van televisiestation Sky op bezoek bij een woonhuis dat precies op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ligt: "De voordeur van die woning staat in Noord-Ierland, terwijl de achterdeur in Ierland ligt", zo kopt de reportage. Het wordt dus duidelijk nog een hele klus om de zaken rond de grens in de toekomst goed te regelen.