In de winter kom je ze bijna niet tegen op de weg. Maar zodra de temperatuur een beetje stijgt komen ze weer tevoorschijn: motorrijders. Ook wordt het steeds populairder. Uit cijfers van CBS blijkt dat 650 duizend Nederlanders een motor hebben. Dat is vijfduizend meer dan vier jaar geleden. Maar met het mooie weer komen ook weer de nieuwsberichten met de titel: 'Motorrijder raakt zwaar gewond na verkeersongeluk' tevoorschijn.

In België organiseren ze om dat te voorkomen ‘opfrisinitiaties’, zodat motorrijders weer meekrijgen wat er komt kijken bij het motorrijden. Tijdens een van die opfriscursussen deed de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts de volgende uitspraak: “Per afgelegde kilometer loopt een motorrijder 57 keer meer risico om zwaar gewond te raken of te overlijden door een ongeval dan een automobilist.” Dat klinkt overdreven, maar is dat terecht?

Verschil tussen auto- en motorrijden

Een ongeluk met een motor is meestal heftiger dan met een auto. Volgens veiligheidsdeskundige Saskia de Craen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt dat door twee dingen: kwetsbaarheid van motorrijders en evenwicht. “Motorrijders worden niet beschermd door airbags, gordels en zit niet in een kooicontructie zoals in de auto wel het geval is. Daarnaast vallen motoren makkelijker om dan een auto. Door een drempel of een steentje kan er al een ongeval of zwaar ongeval ontstaan bij een motorrijder terwijl een auto er overheen rijdt."

Angst om te vallen

Presentatrice Chimène van Oosterhout is groot motorliefhebber. Ze heeft een Harley Davidson, maar eerst had ze een Bugatti. Zij geeft aan dat ze eerst nooit bang was om te vallen, maar nadat ze een zoon kreeg werd dat anders. “Toen ik voor de eerste keer op het circuit ging racen viel ik bijna bij de eerste bocht. Dat was puur uit angst omdat ik dacht: als ik nu val, heb ik een kind van vijf maanden thuis zitten. Eerst had ik die verantwoording niet."

Voordat ik op de motor stap maakt mijn een hart een sprongetje van ‘ja, daar gaan we weer!’.”

Charme van het motorrijden

Van Oosterhout was al van jongs af aan fan van het rijden op de motor. Op haar negentiende maakte ze samen met een vriendin zelfs een tocht door Europa. Volgens haar is avontuur ook de charme van het motorrijden. “De vrijheid, het avontuur, de beleving dat is echt de charme van het motorrijden. Je leeft ook echt van minuut tot minuut en je maakt dingen veel bewuster mee op de motor. En elke keer voordat ik op de motor stap maakt mijn een hart nog een sprongetje van ‘ja, daar gaan we weer!'"

Heeft de Vlaamse minister gelijk?

Volgens Ben Weyts loopt een motorrijder 57 keer meer risico om zwaar gewond te raken of te overlijden door een ongeval dan een automobilist. Saskia de Craen van SWOV weet niet wat de cijfers zijn in België, maar in Nederland is dat wat overdreven. “De cijfers in Nederland laten zien dat een motorrijder dertig keer meer kans heeft op een dodelijk ongeval per afgelegde kilometer.” De uitspraak is fictie, maar misschien heeft Weyts in zijn uitspraak rekening gehouden met de staat van de Belgische wegen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.