Het winnen van de Britse Grand Prix Silverstone was voor Jack Middelburg het hoogtepunt uit zijn carrière. Maar tijdens een race in Tolbert komt er abrupt een einde aan zijn leven. Hij crasht en overlijdt in het ziekenhuis.

Middelburg is door de tijd heen een echte motorlegende geworden en daarom wordt er op het circuit van de Assen een speciale voorstelling over het leven van de coureur gespeeld. Frank Lammers regisseert de voorstelling. "Het verhaal wordt verteld vanuit de kleindochter van Jack. Ze krijgt een ongeluk, belandt in het ziekenhuis en komt in een morfine-achtige trip. Ze wordt wakker in de tijd dat haar opa coureur was."

'Altijd al met racen bezig'

In zijn kindertijd was Jack al bezig met racen. "Zo monteerde hij een groentekistje op het onderstel van een kinderwagen. Een motortje erop en daar reed hij dan mee de greppel in. Dat vond hij fantastisch", vertelt moeder Dien.

Toen Jack op zijn achttiende eindelijk een motor kon kopen begon hij ook met racen, zonder dat zijn ouders dat wisten. "Ik en mijn man besloten toch maar eens te gaan kijken. Wat bleek: hij kon het ook nog", vertelt Dien lachend.

Jankende gitaren en ronkende motoren

Het leven van Jack was er een van pieken en dalen en dat wordt ook duidelijk in de voorstelling. "Het is een ontroerend en menselijk verhaal geworden van iemand die tot het randje ging, en soms ook verder. Prachtig om met z'n alleen nog een keer mee te maken. In Nederland eren we onze sporthelden nauwelijks, dus daarom heb ik ja gezegd om deze voorstelling te maken", vertelt Lammers.

De voorstelling is een kruising tussen rock, motorrace en een theatervoorstelling. "Je hoort dus jankende gitaren en ronkende motoren. Dat is nog nooit eerder gedaan in Nederland. Heel bijzonder dus", vindt Lammers.

Interview met Pieter Stellingwerf, producent van de voorstelling over het leven van Jack Middelburg.

Jumping Jack

Jack Middelburg was een doodgewone jongen die doordeweeks als glaszetter werkte, maar nam ook maar al te graag risico's op het motorcircuit. Op zijn achttiende kocht hij zijn eerste motor en bezocht motorraces in Brabant en Limburg. Vrij snel daarna begon hij in het geheim mee te doen aan motorraces.

Al vrij snel werd duidelijk dat Jack talent had en hij won veel prijzen. Met als hoogtepunt de Britse Grand Prix (Silverstone in het Verenigd Koningkrijk). Zijn manier van rijden leverde hem de bijnaam Jumping Jack op. Daar is de voorstelling dus ook naar vernoemd.

Motorlegende Jack Middelburg wordt geëerd met een eigen muziekspektakel op het circuit van Assen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.