Er wordt meer gebeden, vaker een hoofddoek gedragen en de Ramadan gevolgd: de Nederlandse moslims zijn de laatste tien jaar steeds religieuzer geworden, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Het is een gevolg van de opgelopen spanningen tussen de moslims en niet-moslims in Nederland.

Het SCP-rapport De religieuze beleving van moslims in Nederland. Diversiteit en verandering in beeld focust zich op Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Deze moslimgroepen zijn tussen 2006 en 2015 steeds meer verschoven naar de striktste en praktiserende categorieën, die het onderzoek onderscheidt, van de Islam. 

‘Afwerende Nederlandse samenleving maakt geloof aantrekkelijk’ 

In het onderzoek is te lezen dat, ondanks de diversiteit, de meeste groepen ‘een niet al te positief en soms vijandig maatschappelijk klimaat’ beleven in Nederland. Veel moslims voelen zich uitgesloten en hebben ervaring met discriminatie. 

Hierdoor wordt het geloof een toevluchtsoord. “De afwerende houding vanuit de Nederlandse samenleving maakt het geloof, de moslimidentiteit en het behoren tot een gemeenschap extra aantrekkelijk”, schrijft het SCP . 

Alleen de seculiere moslims, de categorie die zichzelf als gelovig bestempelt maar nauwelijks praktiseert, voelen zich verbonden met Nederland. 

‘Geen radicalisering, extremisme of geweld’

Het rapport heeft zich niet gericht op radicalisering of extremisme. De strikte moslims uit het rapport zijn positief over een multiculturele samenleving en keuren geweld af. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.