Kinderen die ziek zijn geworden van de inenting tegen de Mexicaanse griep krijgen mogelijk compensatie van de Nederlandse staat. Op dit moment voert het ministerie van Volksgezondheid al gesprekken met ouders van wie het kind een ernstige slaapziekte ontwikkelde na een inenting in 2009. 

In Nederland zijn meer dan een half miljoen kinderen met het middel Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline gevaccineerd. Internationaal onderzoek wijst uit dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het zetten van deze prik en de slaapziekte narcolepsie. Narcolepsie is een ernstige ziekte die het slaap-waakritme verstoort. Patiënten vallen te pas en te onpas in slaap en kunnen last hebben van spierslapte bij emoties en hallucinaties. In Zweden, Finland en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze problematiek al gecompenseerd voor onder andere hun medische kosten en vrije dagen die ze moeten opnemen. In Nederland tot dusver niet. 

Voorschot

Letselschade-advocaat John Beer, die een groep ouders vertegenwoordigt, ontving een voorschot van 35.000 euro van de Nederlandse staat om te inventariseren welke narcolepsie-patiënten voor schadevergoeding in aanmerking komen. John Beer: “Wij hebben een gesprek gehad met het ministerie en de Landsadvocaat en in dat gesprek is gezegd dat de overheid zijn best gaat doen om tot een vruchtvol overleg te komen en een regeling te treffen.”

Het aantal Nederlandse meldingen van narcolepsie na de inenting blijft oplopen. Volgens Bijwerkingeninstituut Lareb staat de teller nu op 27. Maar volgens de Nederlandse Narcolepsie Vereniging ligt het daadwerkelijke aantal een stuk hoger omdat niet alle slachtoffers zich gemeld hebben. 

Erkenning

Jenny van der Klugt, moeder van de nu 9-jarige Senna weet zeker dat er een verband is: “In december 2009 gingen we naar de sporthal. En in februari kwamen de symptomen en gedragsveranderingen bij mijn zoon. (…) Wij willen de erkenning dat ons kind leed is aangedaan door de Mexicaanse griepprik.”

Bekijk hieronder de eerdere items die EenVandaag maakte over narcolepsie na de inenting tegen Mexicaanse Griep.

Slaapziekte bij kinderen na inenting Mexicaanse Griep (2014)

Ook in Nederland narcolepsie door griepvaccin? (2011)

 Mexicaanse griepvaccin leidt mogelijk tot slaapziekte (2011)