Maandelijks gaan er honderdduizenden duimpjes voor ze omhoog. Vader en moeder Bellinga met hun kroost uit Zwolle. Afgelopen zondag konden hun jeugdige fans ze in levende lijven zien en ontmoeten tijdens hun theaterdebuut. Er waren tranen van ontroering, maar niet iedereen is blij met het YouTube-fenomeen.

Kleine kinderen, dansend op het podium dat hun huiskamer moet voorstellen. In hun dagelijkse Youtube-bijdragen hadden ze de sterrenstatus ook al bereikt, de dagelijkse beslommeringen van de Bellinga's zijn al twaalf miljoen keer bekeken. Moeder Fara zette zelfs de bevalling van baby Luxy online. Zoon Luan (6) heeft al een eigen kanaal.

Het draait bij de familie Bellinga om naastenliefde en gezelligheid, zo werd ook nog eens benadrukt tijdens de twee uitverkochte voorstellingen in het Zwolse theater de Spiegel.

Reclames leveren geld op

De Bellinga's kunnen sinds een tijdje leven van hun familie-filmpjes en dat mag de bezoeker weten ook. Zoontje Luan maakt reclame voor de spullen die speelgoedfabrikanten hem toesturen. Vader en moeder pakken het weliswaar subtieler aan in hun video-bijdragen. “We zijn echt geen wandelende reclamezuil hoor”, beweert vader Daniël tussen de voorstellingen door, terwijl Fara probeert de baby op haar gemak te stellen in de artiestenlounge.

Ook voor de jongste Bellinga is het even wennen. Vijf jaar geleden begonnen ze met vloggen als coach op het gebied van lifestile, voeding en afvallen. De familievlogs waren toen nog bijzaak. “Dat onze boodschap van liefde en hoop inmiddels zo warm ontvangen wordt, dat geeft op een dag als vandaag echt kippenvel.”

‘Het is een vorm van kinderarbeid’

Maar wat doet al die aandacht met een kind? “Het is niet onze bedoeling er kindsterretjes van te maken”, stelt Daniël (38). Maar daar denken pedagogen en communicatie-experts anders over. Opvoeddeskundige en publiciste Marina van der Wal noemt de vrolijke en ogenschijnlijk onschuldige YouTube-filmpjes zelfs 'een vorm van kinderarbeid'. “Een kind dat onderdeel is van een commercieel concept zorgt voor problemen. Dan heb je feitelijk een arbeidsverhouding.”

Volgens Van der Wal beseffen ouders zich amper wat de gevolgen kunnen zijn van zo'n vrolijk filmpje. Of het nu Facebook is of een bijna professioneel en gesponsorde familievlog. “Zodra je je kinderen online zet, houd je geen rekening meer met hun privacy. Een paar gezellige foto's, dat is prima. Maar wat als ze over vijf jaar sommige filmpjes terug zien? En als klasgenoten die ook zien?”

We weten bovendien hoe het kindsterretjes later is vergaan, waarschuwt de opvoeddeskundige. Met Shirley Temple en Macaulay Culkin (Home Alone) ging het bergafwaarts, al zijn dat voorbeelden van vroeger en kunnen we volgens haar helemaal nog niet overzien wat al die YouTube-vlogs met kinderen van deze tijd zullen doen.

‘Richtlijn moet kinderen beschermen’

Ze herhaalt het pleidooi voor regels rond kinderen, zoals communicatiewetenschapper Tom van Straten en theoloog Tom Mikkers dat recent deden. Een richtlijn, die kinderen beschermt tegen de behoefte van ouders om ze op te jonge leeftijd bloot te stellen aan buitensporig veel aandacht. “Nogmaals, gezellige filmpjes zijn prima. Maar als je als kind moet presteren om het gezellig te houden, als commerciële partijen wachten op die portie wekelijkse gezelligheid dan is er niets vrijblijvend meer aan.”

Vader en moeder Bellinga bereiden zich ondertussen voor op de middagvoorstelling. De baby blijft buiten beeld, zelfs de cameraploeg van EenVandaag mag die niet filmen, Luan en Lucilla zullen maar kort op het podium staan straks. Ze mogen zich dan net als hun fans vergapen aan de vlog-hoogtepuntjes van de afgelopen jaren, op groot scherm. Moeder Fara: “Ik weet echt wel wanneer ik moet stoppen. Als ze huilen of moe zijn na een lange dag. Bovendien, ik monteer de filmpjes zelf. En dat doe ik met mijn moederhart.”

Lees ook: