De Sociale Dienst van de gemeente Midden-Drenthe lijkt zich schuldig te maken aan ernstige misstanden. Mensen worden er snel gekort op hun uitkering.

Op dit moment lopen er vijftien rechtszaken tegen de gemeente Midden-Drenthe vanwege extreme kortingen op hun bijstandsuitkering, zo meldt RTV Drenthe. De gemeente zelf wil pas woensdag reageren. Dan komt de gemeenteraad bijeen om over de problemen te praten.

Alleen maar bezig met korten

Bijstandsgerechtigden hebben het gevoel dat de gemeente alleen maar bezig is met korten en het zo snel mogelijk mensen uit de uitkering te jagen. Het zou daarbij ongegronde argumenten gebruiken, vertellen ze aan EenVandaag, zoals het roken tijdens werktijd. 

Streng beleid levert geld op

De gemeente heeft baat bij een streng beleid: dat levert namelijk veel geld op, legt de Groningse hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk uit. De situatie in Midden-Drenthe staat niet op zichzelf. Ook elders stappen mensen in de bijstand naar de rechter. Volgens Vonk zal het aantal rechtszaken tegen gemeenten vanwege hun strenge uitkeringsbeleid de komende tijd alleen nog maar verder toenemen, voorspelt hij. Volgend jaar gaat de participatiewet in. Dan worden gemeenten ook verantwoordelijk voor mensen met een arbeidshandicap.