Minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs gaat vandaag in Amsterdam in gesprek met vijfhonderd basisschooldocenten. Een meet-up noemen ze het, en het is onderdeel van een reeks acties van het PO-Front. Onderwijsbonden, werkgevers en actiegroep PO in actie willen twee keer zo veel geld voor de basisscholen dan in het regeerakkoord staat. Maar Slob is duidelijk: "Er is een wens dat ik geld ga verdubbelen, en ik heb geen toverstokje", aldus de minister tegen EenVandaag.

Op 3 november stelde Jan van de Ven, voorman van PO in actie, namens het PO-front de kersverse onderwijsminister in onze uitzending een ultimatum. Op 5 december wordt de onderwijsbegroting behandeld. Als de 1,4 miljard euro die de docenten minimaal willen dan niet op tafel ligt, volgt er een landelijke staking op 12 december en komen er estafetteacties door het hele land in 2018.

Verslaggever Willem Jan Bloem ging vanavond in gesprek met Jan van de Ven van PO in actie naar aanleiding van de meet-up met onderwijsminister Arie Slob. Bekijk het gesprek (9 minuten):

Maar minister Slob is niet van plan om voor die druk te zwichten. Het nieuwe kabinet heeft 270 miljoen euro vrijgemaakt voor het verhogen van de salarissen van de docenten, en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk in het basisonderwijs. Met name wat betreft de salarissen is het gat met de eis van de docenten groot. Het PO-Front wil 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met het voortgezet onderwijs, en 500 miljoen voor werkdrukverlagende maatregelen.

Werkdruk

“Ik snap de dringende wens dat er iets aan de salarissen gedaan moet worden heel goed”, aldus de minister. “En dan zeg ik: ik heb 270 miljoen euro, dat is een hoop geld hoor. Waarmee we behoorlijke stappen kunnen gaan zetten deze kabinetsperiode.” Maar dan is er ook nog een adder onder het gras wat betreft het bedrag voor verlaging van de werkdruk. De 450 miljoen wordt pas in 2021 voor het eerst uitgekeerd. In 2018 is het nog maar 10 miljoen en van daar loopt het verder op. De actievoerende docenten willen dat de minister zorgt dat er volgend jaar al 450 miljoen euro voor de werkdruk vrij komt.

Geld dat de komende jaren vrij gemaakt wordt voor verlagen werkdruk

“Ik moet eerst aan de slag met plannen maken", zegt Slob daarover. "Hoe sneller hoe beter. Ik heb al voor mijn aantreden tegen PO in Actie gezegd: kom aan tafel. Samen met sociale werkgevers, bonden, we gaan met elkaar aan de slag.” Of er in 2018 al meer geld vrijgemaakt kan worden als er goede plannen liggen, daar wil de minister geen toezeggingen over doen. 

Bovenwettelijke maatregelen

Slob ziet wel een mogelijkheid om meer geld naar de salarissen te sluizen. Die mogelijkheid ligt echter niet bij hem, maar bij de bonden. “Er is een wens vanuit het kabinet dat de bovenwettelijke maatregelen [uitkeringen, red.] die er zijn en die in het onderwijs behoorlijk goed zijn uit onderhandeld, genormaliseerd worden. Dus dat het meer gaat lijken op wat mensen buiten het onderwijs aan regelingen hebben. Dat kan ook geld opleveren, dat geld mag opgeteld worden bij de 270 miljoen.”

Een idee waar door de bonden nog niet juichend op is gereageerd, maar de ChristenUnie-minister ziet er ook meteen een oplossing voor het lerarentekort in. “Er staan nu 6000 á 7000 mensen met die wettelijke maatregelen langs de kant. Een deel zal niet meer terug voor de klas kunnen, maar een ander deel misschien wel.” Uit cijfers van het ministerie zelf blijkt dat er als er niets gebeurt, in 2020 4000 juffen en meesters tekort zullen zijn, in 2025 zal dat getal dan opgelopen zijn tot 10 000. Nu al hebben scholen moeite met het vervullen van vacatures, en worden klassen soms naar huis gestuurd omdat er geen vervanging gevonden kan worden.

Lerarentekort

Volgens PO in actie zou een hoger salaris het beroep ook aantrekkelijker maken, en daarom een oplossing zijn voor het lerarentekort. Toch houdt minister Slob voet bij stuk: “ik heb ruim 700 miljoen, dit is het. Laten we met elkaar heel goed gaan kijken dat we het zo gaan besteden dat het ook op de goede plek terecht komt. Zo, dat docenten voor de klas ook merken dat er wat gebeurt.” Volgens de minister liet dat de laatste jaren nog wel eens te wensen over. “Er is in het verleden ook best heel veel geld naar het onderwijs gegaan, maar op een of andere manier hebben de docenten daar weinig van gemerkt en dat zou ik heel graag anders willen.”

Een uitgestoken hand dus, naar de bonden, werkgevers en actiegroep PO in actie om plannen te bedenken en het geld goed te besteden. Deze hand is ook aangegrepen, ook morgen overleggen de verschillende partijen weer op het ministerie. Toch wordt er, zoals het er nu uit ziet op 12 december opnieuw gestaakt.