Als minister Slob niet voor 5 december 1,4 miljard op tafel legt voor lerarensalarissen en werkdrukverlagende maatregelen, dan staken de basisschooldocenten op 12 december. Daarna volgen estafettestakingen door het hele land. Dat zegt Jan van de Ven van actiegroep PO in actie tegen EenVandaag.

Aanstaande dinsdag spreekt het PO-front, bestaande uit PO in actie de onderwijsvakbonden en de vertegenwoordiging van de schoolbesturen, met minister Slob. Dan zullen ze hem een ultimatum opleggen. “Als er op 5 december nog niet is ingegaan op onze claim van 1,4 miljard, dan gaan we staken,” aldus Jan van de Ven. Op 5 december behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting.

De voorman van PO in actie kondigt ook vast aan dat er, als die staking niet het gewenste effect heeft, in 2018 meer acties zullen volgen. “Dan zal er elke maand een dag in een regio in het land gestaakt worden. Net zo lang tot de 1,4 miljard geen onderwerp van gesprek met de minister meer is.” Ook in oktober werd er al gestaakt, ruim 60.000 juffen en meesters legden het werk toen een dag neer.

Meet up

De docenten willen ook in gesprek met de minister voor basisonderwijs. Op 29 november organiseert het PO-front een ‘meet up’ met minister Slob. Enkele honderden docenten zullen dan de minister ontmoeten en hem spreken over de kwestie. De rest van de docenten zal het werk dan neerleggen en de meet up via een livestream volgen.

De docenten eisen 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met die van hun collega’s in het voortgezet onderwijs en 500 miljoen voor kleinere klassen en meer handen in de klas. De salarissen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs lopen ver uit elkaar, terwijl de docenten hetzelfde opleidingsniveau hebben. Het PO-front wil dat dat gat wordt gedicht.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord is 270 miljoen vrijgemaakt voor de salarissen en 450 miljoen voor maatregelen om de werkdruk te verlagen. Die 450 miljoen wordt echter pas in 2021 voor het eerst uitgekeerd. In 2018 komt er 10 miljoen extra vrij voor het verminderen van de werkdruk. PO in actie is hier erg ontevreden over. “Die 1,4 miljoen die is niet zomaar uit de lucht gegrepen, daar hebben wij goed over nagedacht en dat is voor ons het minimale,” aldus Van de Ven.

PO in actie startte in maart 2017, een aantal ontevreden basisschooldocenten vonden elkaar en startten een Facebookcommunity die inmiddels meer dan 40.000 leden telt. De vakbonden en de schoolbesturen schaarden zich achter PO in actie, en samen vormden ze het PO-front. De stakingen die nu uitgeroepen worden, worden dus ook gesteund door vakbonden Aob, CNV en FNV, de vereniging van schoolbesturen de PO-raad en de vereniging van schoolleiders AVS.