De Amerikaanse rode eekhoorn is een publiekstrekker in het Leeuwarder Bos. Een probleem: het knaagdier hoort helemaal niet thuis in Friesland. De eekhoorn verwoest de nestjes van vogels en kan op termijn ook een bedreiging gaan vormen voor Nederlandse eekhoorns. 

“Het lijkt een schattig beestje omdat de Amerikaanse eekhoorn heel klein is, maar hij verdedigt zijn territorium heel agressief”, zegt ecologisch veldmedewerker Jeroen Breidenbach. “Hierdoor vlucht onze eigen Europese rode eekhoorn.” 

‘Eigen diersoort eerst’

De eekhoorns ontsnapten vier jaar geleden. Een man uit Leeuwarden had er vier cadeau gekregen van zijn schoondochter, maar de dieren wisten zich een weg uit de kooi te knagen. Inmiddels loopt er nog zeker een eekhoorn rond in het bos en misschien zelfs een tweede. 

Wilfred Reinhold van de stichting Platform Stop Invasieve Exoten maakt zich boos om de losgelaten Amerikaanse eekhoorns. “Je zou kunnen zeggen: eigen diersoort eerst. Je moet als land opkomen voor je inheemse diersoorten en plantensoorten en ze beschermen tegen de exoten.” Hij is zo boos dat hij minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de bestuursrechter heeft gesleept. 

Rechtszaak flauwekul

Fotograaf Bennie Eenkhoorn is groot fan van eekhoorn Boefke. Hij fotografeert het tot dusver enige gespotte eekhoorn in het Leeuwarder bos vaak. “Ik vind de rechtszaak flauwekul. Boefke is alleen en doet niemand kwaad.”

Het is niet voor het eerst dat exotische dieren een bedreiging zouden vormen voor inheemse soorten. In januari zijn er meer dan honderd exotische goudvissen in de Jansbeek in Arnhem gegooid. De vissen moesten door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gevangen worden omdat ze zouden kunnen kruisen met inheemse soorten. Bij een zoekactie naar de vissen is maar één vis gevonden. 

Over zes weken is er een uitspraak in de zaak over de Amerikaanse eekhoorns.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.