Een bank die per ongeluk zes miljard dollar overmaakt naar een rekening. Of de Gemeente Amsterdam die - in 2013 - door een typfout negenduizend huishoudens verraste met een fors hogere woonkostenvergoeding. Het kan gebeuren. Maar in België was een man wel heel verrast toen hij zijn banksaldo zag: op zijn rekening was namelijk twee biljoen euro bijgeschreven. Voor de beeldvorming, dat is een twee met twaalf nullen er achter.

Kris Koops uit Kampen had zes jaar geleden hetzelfde gevoel als de Belg. Zijn beleggersrekening was ineens met een behoorlijk bedrag gestegen. Koops was toen nog student in Deventer. En zoals elke student checkte ook hij zijn rekening of de studiefinanciering er al weer opstond. Toch was het die ene keer wel anders. Er stond namelijk bijna een miljoen euro op zijn beleggersrekening. "Mijn eerste reactie was dat het wel een foutje van de bank moest zijn. Gelukkig was ik in het centrum, dus kon zo naar het ABN-AMRO gebouw toe lopen. Daar wimpelde ze mij redelijk gemakkelijk af met de boodschap dat er waarschijnlijk achter de schermen iets fout is gegaan met de wisselkoers."

Waardebon als beloning

Koops voelde zich ontdaan door de magere reactie van de bank. Hij zocht daarom contact met de media. Door alle aandacht die Koops kreeg werd hij wel uitgenodigd door de vestigingsmanager van de bank. "De beloning die ik ervoor kreeg waren waardebonnen van vijftien euro."

Koops weet nu nog steeds niet waar het eigenlijk fout is gegaan. Volgens de bank was er helemaal geen geld op zijn rekening te vinden. Het zou mis zijn gegaan met de wisselkoers. "Maar ik snap er nog steeds weinig van", aldus de heel tijdelijke miljonair. Toch droomt Koops, net als iedereen, wel van een groot geldbedrag. Hij zou zijn eigen bedrijf starten en veel reizen plannen. 

Voor de Belg zal het ook bij dromen blijven. Hij vertrouwde het zaakje niet en blokkeerde direct zijn pas. Hierdoor zal hij nooit bij zijn 2 biljoen euro kunnen.