Een groep van 800 gedupeerde beleggers legt een miljoenenclaim neer bij vier banken wegens hun rol in de jaren voorafgaand aan het faillissement van installatiebedrijf Imtech. Ze verwijten ABN Amro, Commerzbank, ING en Rabobank dat ze de uitgifte van liefst 60 miljard nieuwe aandelen Imtech hebben gebruikt om zichzelf te ‘verrijken’ ten koste van de aandeelhouders.

Door het faillissement van Imtech zijn beleggers massaal het schip in gegaan, sommigen zelfs voor tonnen. De beleggers, verzameld in de Stichting Imtechclaim, staan op het punt de banken te dagvaarden, zo kondigt de stichting aan in EenVandaag.

Installatiebedrijf Royal Imtech vroeg in augustus 2015 faillissement aan. Twee jaar eerder werd de technisch dienstverlener nog beschouwd als een ‘beursparel’: het aandeel steeg tot grote hoogte en was geliefd bij beleggers. Maar dat beeld kantelde volledig toen er in Duitsland en Polen fraude, corruptie en andere misstanden werden ontdekt. Imtech kwam steeds verder onder druk te staan, doordat opdrachtgevers het vertrouwen verloren en opdrachten steeds meer uitbleven.

KIJK & LEES OOK

Om vers geld op te halen vond er in 2013 een eerste aandelenemissie plaats, gevolgd door een tweede een jaar later. In totaal werd er 1,1 miljard euro opgehaald. Vooral de laatste emissie was, zo stelt de Stichting Imtechclaim, ingestoken om de schulden van de banken terug te brengen, terwijl deze toen al wisten dat het bedrijf het niet zou gaan redden. De aandeelhouders zijn daarmee 'opzettelijk benadeeld'. “We hebben een sterk vermoeden dat de banken het wisten”, zegt advocaat Dries Beljon van de Stichting Imtechclaim in EenVandaag. “En dat ze er alles aan gedaan hebben om in betrekkelijk korte tijd ervoor te zorgen dat zij er in ieder geval goed uit zouden springen.” 

Tandartsen en huismoeders

Volgens de stichting werd beleggers in aanloop naar beide aandelenemissies een veel te rooskleurig beeld voorgehouden van de situatie bij Imtech, en zijn de banken daar medeverantwoordelijk voor. Zo deed Imtech in oktober 2013 aangifte van fraude in Duitsland, maar werd dit niet aan beleggers meegedeeld. Ook over mogelijke overtredingen van de mededingingswet, in 2014 bij het bedrijf gemeld door een klokkenluider, werden beleggers niet geïnformeerd. Volgens de stichting hebben de betrokken banken niets gedaan om beleggers te beschermen en schonden ze daarmee hun zorgplicht.

De 800 gedupeerde beleggers die zich bij de stichting hebben aangesloten willen volledige genoegdoening, aldus Beljon. “We staan een breed aantal mensen en breed aantal verschillende types mensen bij. Dat varieert van tandartsen die hun pensioen in Imtech hebben gestoken tot de huismoeder die aan het beleggen is geslagen.” Naast de betrokken banken gaat de stichting ook de oud-bestuurders van Imtech dagvaarden. Commerzbank en Rabobank laten tegenover EenVandaag weten niet te willen reageren. ABN Amro en ING, dat de op handen zijnde claim in haar jaarverslag over 2017 als een potentieel risico noemt, wijzen aansprakelijkheid van de hand. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.