Het leven van Nicole Gommers neemt een dramatische wending toen haar zoontje van amper acht maanden op de Intensive Care belandt. Doodziek door de mazelen. Besmet door een ander kind op de crèche dat niet gevaccineerd is, omdat de ouders dat niet willen. Het maakt Nicole nog steeds woest. "Het recht van een ouder om zijn kind niet in te enten, gaat niet boven het recht op leven van mijn kind.”

De eerste maanden na haar zwangerschap verliepen geweldig. Nicole Gommers genoot van een mooie kraamtijd en was dolblij met haar pasgeboren zoontje Micha. Hij maakte het goed en er leek geen vuiltje aan de lucht.

Zoontje doodziek

Tot die ene fatale dag, die Nicole nog steeds helder voor de geest staat. “Het begon met een beetje huilerigheid bij Micha, maar ontaardde al snel in hoge koorts en extreem braken. Toen hij daarna totaal apathisch werd en niks wilde, twijfelde ik geen moment om met hem naar het ziekenhuis te gaan.”

Daar aangekomen bleek al snel dat het zoontje van Nicole getroffen was door de mazelen. Een ziekte die bij jonge kinderen letterlijk levensgevaarlijk kan zijn. Micha bleek besmet geraakt te zijn op de kinderopvang door een ouder kind die de ziekte had gekregen omdat ze niet gevaccineerd was tegen de mazelen.  Haar ouders waren principieel tegen het inenten van hun kinderen.

Lees ook:

'Recht op leven van mijn kind weegt zwaarder'

Dit laatste stuit Nicole behoorlijk tegen de borst. “Ik was en ben er echt enorm verbolgen over. Mazelen is in principe een vermijdbare infectie. Dat hoef je niet meer te krijgen als je ingeënt bent. Ook voor de artsen die mijn zoon behandelde was dat enorm frustrerend. Een super gezond kind was in eens doodziek geworden.”

Uiteindelijk loopt het voor haar zoontje met een sisser af. Hij knapt langzaam op, omdat de anti-biotica aanslaan. Maar het was volgens de artsen echt kantje boord en had zo verkeerd kunnen aflopen. Die gedachte maakt Nicole nog steeds heel boos, maar ook strijdbaar.  

“Ik weet dat ouders heel gauw komen met het argument van zelfbeschikking. Maar voor mij is het eigenlijk heel simpel. Het recht van een ouder om zijn kind niet te laten inenten gaat niet boven het recht van leven van mijn kind.”

Niet ingeënte kinderen weigeren op crèche

Nilcole vindt dat kinderdagverblijven ook veel verder moeten kunnen gaan om te achterhalen of kinderen daadwerkelijk ingeënt zijn. En ook in het uiterste geval moeten crèches kinderen kunnen weigeren die gevaccineerd zijn. Dat is om redenen van privacy nu nog niet mogelijk. “Kinderdagverblijven kunnen in Nederland niet ingrijpen tegen de grootste risicofactor: dat een baby ziek wordt van een niet-ingeënt kind. In Nederland mogen crèches deze niet-ingeënte kinderen namelijk niet weigeren. Dat zou echt snel moeten veranderen."

Tot slot heeft ze nog een tip voor ouders die twijfelen of ze hun kind moet laten inenten. “Laat je niets wijsmaken over wat je allemaal leest op social media en sites. Maar ga vooral af op betrouwbare medische informatie. Want als je kind echt ziek wordt kan dat allerlei hele nare gevolgen hebben, dat wil je echt niet.”