De Republiek van Saugeais, het Vorstendom van Seborga, de Soevereine Staat van Forvik, Het Koninkrijk van Elleore Roskilde Fjord, Wonderland, Het vorstendom van Sealand, Freetown Christiana, de Republiek van Jamtland, en Liberland. Het is u misschien ontgaan, maar Europa heeft er in de afgelopen jaren 12 staten bij gekregen. 

In EenVandaag vanavond een gesprek met de president van Liberland, Vit Jedlicka. Deze Tsjechische oud-politicus claimde in 2015 een stukje niemandsland tussen Servië en Kroatië, noemde het Liberland en verwelkomde in de afgelopen twee jaar ruim 450.000 mensen, van wie de meesten op zoek blijken te zijn naar hun verloren gevoel van vrijheid.

De afgelopen periode registreerden ook bijna 10.000 Syrische vluchtelingen zich in Liberland, maar Jedlicka vindt de massale aanmelding vanuit de Verenigde Staten zelf nog opvallender. “De oprichter van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou kunnen zien hoe zijn land is ontspoord.” 

Ook Nederland en Duitsland hebben al enige tijd een nieuwe buurman: de micronatie Wonderland. De gemeente Coevorden is vooralsnog matig enthousiast over de nieuwe natie en verplaatste de grenspalen, tot verontwaardiging van de inwoners van Wonderland.

Met de eerste inwoner van Wonderland, Yoshi Livo - die toen nog Niels Harmsen heette, spreken we over zijn redenen om zich af te keren van Nederland. Twee jaar geleden kwam hij in het nieuws toen hij probeerde om Liberlander te worden. Hij eindigde tien dagen in een cel in Kroatië en werd na zijn vrijlating Wonderlander.

Zijn ze gek, of geniaal? We vragen het aan historisch cultuurwetenschapper Eugene Augé van de Erasmus Universiteit. “Micronaties zijn gek,” erkent Etienne Augé, “maar gek is geen probleem. Alle landen zijn ooit verzonnen.”

Volgens het Verdrag van Montevideo uit 1933 over de Rechten en Plichten van Staten, is een land een natie als het grenzen heeft, een bevolking, een overheid en het vermogen om met andere staten banden te onderhouden. Erkenning van die andere landen is dus niet nodig. Je hebt vooral de wil nodig van een groep mensen om een land te vormen

Zo regeert de Australiër George Cruickshank al ruim 30 jaar over zijn Atlantium, een land dat hij oprichtte in de achtertuin van zijn moeder in New South Wales en waar inmiddels 3.000 mensen, zoals ze zelf zeggen, in ‘echte vrijheid’, wonen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.