Postduif Caballero 841 verbrak vorige week het Nederlands snelheidsrecord dat stamt uit 1957. Het ziet ernaar uit dat ook het wereldrecord op naam van deze duif staat. En de eigenaren? De kans is groot dat zij binnenkort miljonair zijn.

Door alle roem zit hij tijdelijk niet in zijn duivenhok: postduif Caballero 841 uit het Overijsselse Sibculo is ondergedoken op een ander adres. Eigenaar Herbert Kamerhuis stond er eerst niet bij stil, maar werd getipt door vrienden. "Ik wil het risico niet lopen dat iemand met slechte bedoelingen hem uit zijn hok jat. We hebben iets unieks in handen."

Staatsieportret van recordhouder Caballero 841
Bron: EenVandaag
Staatsieportret van recordhouder Caballero 841

Kippenvel-moment

Wie denkt dat de duivensport een oude-mannensport is, heeft het mis. De sport is 'in'. Hoe dat komt? Er is dik geld mee te verdienen. Vooral rijke Chinezen zien Europese duiven als een lucratieve investering en hebben daar grof geld voor over. Zo werd in maart werd de Vlaamse duif Armando verkocht aan een Chinees voor 1,2 miljoen euro. Een recordbedrag.

Armando is bijzonder omdat hij een kampioen is op de lange afstandsvlucht. De Nederlandse Caballero 841 uit Sibculo blijkt na vorige week een snelheidsduivel. "Hij werd om 13.00 uur losgelaten op 300 kilometer afstand vanuit de Franse plaats Étroeungt, om 15.18 uur landde hij bij ons op de klep", zegt Kamerhuis. "Een absoluut kippenvel-moment." Nooit eerder vloog een duif met 143,26 kilometer per uur terug naar zijn hok.

Gratis kampioen

Een bod op Caballero 841 is nog niet binnen, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Herbert Kamerhuis heeft via via al gehoord dat er interesse is. Zelf betaalde hij overigens niets voor de snelheidsduif. Hij kreeg hem vorig jaar cadeau van een duivenvriend die hij had geholpen om een hok te timmeren. Toen zat Caballero 841 nog in het ei.

Lees ook

Een bod van 500.000 euro op Caballero zou hij overwegen, maar hij vermoedt dat er meer in het vat zit. "Mensen zeggen dat deze duif echt wel iets bijzonders is en in de Chinese markt zit nou eenmaal veel geld. Investeerders daar zijn altijd op zoek naar iets unieks", zegt Kamerhuis.

Miljonair

Wat Kamerhuis met het geld zou doen als hij miljonair wordt? "Ik zou eerst maar eens rustig beginnen om mijn huis af te bouwen. En een nieuwe auto zou ik ook wel willen. Maar mijn vrouw heeft al gezegd dat ze dat niks vindt. Dan gaat iedereen in het dorp zeggen: 'Dat is die man die zijn duif duur heeft verkocht. En zie hem nu.'"

Tv-reportage EenVandaag: Duivensport is miljoenenbusiness.