Dat een single-leven iets is om medelijden mee te hebben, is maar zeer de vraag. Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alleenstaanden vaak positief in het leven staan en op psychologisch vlak meer groei en ontwikkeling doormaken dan getrouwde mensen. Joshua is zo'n ‘bewuste single’ - en nog happy ook. Net als zijn beste vriend Rick. 

“Iedereen om mij heen gaat trouwen en krijgt kinderen. Vroeger heb ik mijzelf wel eens afgevraagd: is er iets mis met mij?” zegt Joshua, dertig jaar en single. “Mensen vragen het mij ook wel eens. Het is jammer dat relaties op die manier benaderd worden. Alsof het de sociale maatstaf is: een relatie hebben. Toevallig heb ik helemaal geen zin om aan die sociale maatstaf te voldoen.” 

Joshua, die in het dagelijks leven films maakt samen met zijn goede vriend Rick, wil vooral zijn creativiteit kunnen laten vloeien. “Als een relatie werkt, vul je elkaars eigenschappen aan en stimuleer je deze. Als dat niet werkt, kan ik vrij snel een beklemming voelen." 

KIJK EN LEES OOK

'Angst vaak reden waarom mensen geen relatie willen' 

Meinou Lambeck is psycholoog en was zelf jarenlang single. Ze coacht stellen met relatieproblemen en singles met levensvragen. Lambeck zou graag weten op welke manier Joshua zich dan beklemd voelt als hij in een relatie zit en zijn werk moet doen.“In het algemeen merk ik dat angst vaak een reden is waarom mensen geen relatie willen aangaan, of omdat ze zo gewend zijn aan hun vrijheid, dat ze zich, net als Joshua beklemd voelen in een relatie", zegt Lambeck. "Maar uit onderzoek blijkt ook dat er soms sprake kan zijn van een persoonlijkheidsstoornis of autisme bij singles. Net als je ook mensen hebt die iedere keer weer in de verkeerde patronen terechtkomen, of een nare ervaring hebben gehad, en daarom liever alleen blijven.”  

info
clock 24-07-2018 08:02

‘Ik ben gelukkig’ zegt:

- 92 % van de volwassenen met partner 

- 79 %  van de singles

- 77 %  van de alleenstaande ouders 

150.000 Nederlanders zijn ontevreden over hun relatie. Daarvan is 65 % toch gelukkig. 

Bron: CBS 2017

Rick (32) heeft op dit moment een relatie, maar gaat als hij single is niet op jacht naar een nieuwe relatie. "Ik leef meer in het moment. Mensen komen en gaan. Ik ben nooit echt op jacht, er kan iets ontstaan, of dat gaat weer weg. Gaat het uit, dan heb ik eigenlijk nooit last van een rouwproces.

Je moet leren missen, is zijn levensmotto. “Leer van jezelf te houden en van je eigen gezelschap. Als je niet echt jaagt of date, maar iemand druppelt langzaam je leven in, dan gaat het automatischer. Het hoeft ook niet je werk in de weg te staan. Dat bewust zoeken vereist werk en onderhoud.” 

'Tussen bewust en happy single in' 

Joshua noemt zich ‘iets tussen bewust en happy single in’. “Ik ben dan wel bewust single, maar als ik een connectie voel, ga ik er volledig voor. Een klik of een vonk heb ik nodig, liefst allebei. En als het niet werkt, is het ook oke. Misschien is het bindingsangst, zelfbescherming? Ik hoor altijd dat stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: ‘alleen is het beter!"

En Rick? Die zul je op een datingsite niet snel tegenkomen. "Ik blijf liever nog tien jaar vrijgezel dan dat ik dat doe. Het idee alleen al dat algoritmes bepalen wie je gaat ontmoeten. En het krampachtige idee dat je daar dan iets uit moet gaan groeien. Nee, ik heb het goed zoals het nu is.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.