Elke ochtend en avond en misschien ook in de middag doe je het wel eens, tandenpoetsen. En soms vergeet je het misschien ook wel een keertje. Niet heel erg, maar twee weken niet tandenpoetsen lijkt niet heel verstandig. Toch is het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) op zoek naar mensen die het aandurven om tegen betaling twee weken hun tanden niet te poetsen. Zij willen weten wat het effect is van micro-organismen (Probiotica) op de mondgezondheid.

Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."

Gevolgen niet poetsen 

Het advies is advies om twee keer per dag je tanden te poetsen. Neem daar minstens twee minuten de tjd voor. Wat gebeurt er eigenlijk met je tanden als je je poetsbeurten overslaat? Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan. Tandarts Maarten Vlam adviseert om tijdens die twee weken beslist een suikervrij dieet te volgen. "Als je alleen maar energiedrankjes en cola gaat drinken dan denk ik dat er wel verwering en ontkalking gaat ontstaan. Dat krijg je moeilijk weer weg."

Voor de mensen die gehoor gaan geven aan de oproep van de ACTA hebben beide tandartsen nog wel een advies. "Eet  die twee weken geen suikers en geniet van die €360 vergoeding die je krijgt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.