Kun je zelf beslissen of je medische behandelingen wel of niet wilt ondergaan? Jazeker, maar bijna niemand denkt erover na. Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet ontwierp een behandelpaspoort waardoor je wél na gaat denken over je wensen.

Volgens specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet valt er meer te kiezen dan mensen denken. Bertholet heeft daarom een 'behandelpaspoort' gemaakt. Het is een boekje dat mensen thuis kunnen bewaren en ook aan hun artsen kunnen geven.

Behandelpaspoort

Na 3 jaar van voorbereiding is het behandelpaspoort klaar en gedrukt. Bertholet financiert het paspoort vooralsnog zelf en liet in eerste druk 5000 exemplaren maken. Bertholet heeft als doel de paspoorten verder te verspreiden via apothekers.

Het behandelpaspoort bestaat uit een boekje op ansichtkaart-formaat en een begeleidend boekje met toelichting. In het paspoort kunnen mensen opschrijven hoe ze denken over medische behandelingen. Vooral voor mensen die kwetsbaar zijn geworden door ouderdom of ziekte kan het belangrijk zijn om na te denken over wat ze wel en niet willen.

info

In het behandelpaspoort staat bijvoorbeeld de keuze:

  • Altijd alles: ik wil dat in een acute situatie altijd het maximaal mogelijke wordt gedaan om mij in leven te houden, of:
  • Sommige behandelingen niet meer: ik ben kwetsbaar geworden door mijn leeftijd of ziekte(s). Ik realiseer me dat mijn kwaliteit van leven bij sommige behandelingen achteruit kan gaan. Dat wil ik niet. Het kan ook zijn dat ik om andere redenen terughoudend ben met behandeling.

Nadenken

Als je deze en andere keuzes invult dan kun je het met je arts bespreken, zodat iedereen weet hoe je erin staat. Mocht je in de loop der tijd van gedachten veranderen, dan pas je het paspoort aan.

Hoewel het paspoort kan dienen als een wilsverklaring is het volgens Bertholet vooral bedoeld om mensen te stimuleren na te denken en om het gesprek tussen dokter en patiënt op gang te brengen. Je kunt het paspoort thuis bewaren en, als je dat wil, kopiëren voor je dokter(s).

Waarom?

Er zijn situaties waarin het voor een arts en een patiënt fijn is om te weten hoe iemand denkt over medische behandelingen. Bijvoorbeeld over reanimatie, of opname in het ziekenhuis. Als je het paspoort invult, dan denk je erover na wat je eigenlijk zou willen.

5 jaar geleden werd bij Mirjam Willemsen longkanker geconstateerd die niet meer te genezen is. Over welke behandelingen ze wel en niet wil ondergaan moest ze zelf beginnen met haar arts. Een behandelpaspoort kan helpen om het gesprek op gang te brengen.

In een acute situatie kom je dan sneller tot een keuze en is je arts al op de hoogte van hoe je erin staat. Zowel voor artsen als voor patiënten is het niet makkelijk om het gesprek aan te gaan over deze zaken. Door samen het paspoort door te nemen, gebeurt dit vanzelf.

Hulpmiddel

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap is positief over het paspoort. "Het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt het belangrijk dat patiënten de mogelijkheid wordt geboden om hun behandelwensen in de latere of laatste levensfase met een huisarts te kunnen bespreken. Hierbij wordt geanticipeerd op mogelijke situaties waarin behandeling niet meer wordt gewenst of moet worden gestopt."

Het boekje kan volgens het Genootschap hier hulp bij bieden. "Dit hulpmiddel kan zo'n gesprek ondersteunen om vroegtijdig over behandelwensen na te denken en deze te bespreken met behandelaren zoals de huisarts."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.