"John Lennon heette me welkom in zijn hotelkamer. Ik stond in de deuropening en hij tikte met zijn hand op bed en zei dat ik moest gaan zitten", zegt Constance Vrijdaghs.

Als 16-jarige scholiere wist Constance toegang te krijgen tot het bed van haar idool John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono. Die lagen daar om de wereldvrede te promoten. "Het blijft een historisch moment voor me die ik nooit meer vergeet."

De ultieme poging om Lennon te ontmoeten

Het was 26 maart 1969, een woensdag. Ik kwam aanlopen bij het Hilton-hotel. Twee meisjes en een jongen stonden naar boven te kijken, naar de twee ramen waarop papieren hingen met de tekst 'Bed Peace' en 'Hair Peace'.

Constance vroeg aan het duo of ze al boven waren geweest. "Nee, vertelden ze mij. Ik zei vervolgens dat ik het ging proberen." Samen met de jongen deed Constance een poging om Lennon in levende lijve te ontmoeten.

John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam.
Bron: ANP

Een slimme list

Er moest natuurlijk een list verzonnen worden. "Tegen de portier zeiden we dat we koffie gingen drinken in de bar", vertelt Constance. Maar toen ze hem voorbij waren, renden ze naar de lift en drukten op verdieping negen. "De deuren gingen nét niet snel genoeg dicht en de portier kwam weer met de vraag waar we heen gingen."

Op dat moment trok Constance haar Beatles-fanclub-kaart. "Ik ben van de Nederlandse Beatles-fanclub en wil John en Yoko feliciteren met hun huwelijk", vertelt Constance. De portier reageerde dat dat niet zomaar kon en belde naar de hotelkamer. "We moesten 20 minuten wachten. Hans Boskamp van de platenmaatschappij haalde me uiteindelijk op." Ze herinnert zich het moment dat ze in de deuropening stond nog goed.

Zwart en blauw

"'Welkom, ga zitten'", zei Lennon. En daar zaten we dan. Op het bed. Ik gaf ze een hand en feliciteerde hen met hun huwelijk. Ik had het nieuwste nummer van het Beatles Monthly Book bij me en John zette er zijn handtekening op. Ze vertelden me dat ze naar Amsterdam waren gekomen omdat het een anarchistische stad was."

Na een tijdje werd Constance verzocht te vertrekken. Maar het zogenaamde interview met Lennon voor het fanblad had ze nog niet gedaan. "Is het goed als ik in de lobby nog wat vragen opschrijf en willen jullie de antwoorden dan aan mij opsturen?", vroeg Constance. Dat vonden ze goed. "De handgeschreven antwoorden werden keurig per post toegestuurd. De teksten van John in het zwart en die van Yoko blauw. Ik heb natuurlijk alles bewaard", zegt een trotse Constance.

info

John Lennon en Yoko Ono schreven geschiedenis met hun protest tegen de Vietnam-oorlog. In maart 1969 bleven John en Yoko bij wijze van hun huwelijksreis een week lang in bed in kamer 902 in het Amsterdamse Hilton. De beelden haalden voorpagina's van kranten over de hele wereld.

Nu, 50 jaar later, wordt de legendarische Bed-In for Peace van 22 tot en met 31 maart herdacht in het Hilton-hotel met diverse evenementen. Er is onder andere een expositie te zien met foto's die toen zijn gemaakt en kunst van Lennon en Ono.

Lees ook

Constance

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.