'Verwarm jezelf, niet de wereld', dit is de leus waarmee Greenchoice en het Klimaatverbond jaarlijks Nederland proberen te verleiden om één dag, de zogenaamde Warmetruiendag, een warme trui aan te trekken. Als we allemaal wat lager te zetten, zouden we flink wat energie besparen.

Volgens de site achter deze actiedag besparen we 'maar liefst 6 procent CO2 en 6 procent energie' als we de kachel een graad lager zetten. Klopt dit? En zet dit echt zoden aan de dijk of zijn er maatregelen die meer rendement opleveren? Radio EenVandaag zoekt het uit.

Graadje lager

Volgens Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, kloppen de cijfers. "De hoeveelheid energie die we nodig hebben voor het verwarmen van een huis is ongeveer het verschil tussen de temperatuur binnen en de gevoelstemperatuur buiten. Stel je voor, vandaag is het buiten twee graden en binnen ongeveer twintig graden, dan zit daar 18 graden tussen. Als ik daar één graadje vanaf haal, dan heb ik 1/18e deel van de energie niet nodig. Dat is ongeveer 6 procent" Ook volgens Kirsten Palland van MilieuCentraal zijn de cijfers van Warmetruiendag gefundeerd. "Dit is ooit onderzocht door TU Delft, in opdracht van MilieuCentraal. Daar kwam uit, dat als je een jaar lang je kachel een graad lager zet dan je gewend bent, dat je uitkomt op 6 procent besparing."

Nog meer besparen

Beiden benadrukken echter dat we nog veel meer zouden kunnen doen, dan alleen de thermostaat een slagje terugdraaien. "Je kan ook de deuren in huis sluiten en alleen de ruimtes waar je bent verwarmen. Ook 's nachts kun je de kachel lager zetten: mensen met een c.v.-ketel kunnen 15 graden aanhouden, voor mensen met vloerverwarming adviseren we 17 à 18 graden", zegt Kirsten Palland. Er is echter één maatregel die echt veel oplevert: het isoleren van je huis. "Dan kun je zomaar 20 tot 30 procent besparen zonder dat we de kachel lager zetten", aldus Martien Visser, "We hebben nog heel veel oude huizen, vooral in de stad. Daar zit vaak nog enkel glas in de ramen. Dat zou eigenlijk per direct verboden moeten worden."

Feit of fictie?

Het is dus waar dat we 6 procent besparen op ons energieverbruik als we de kachel een graad lager zette. We bestempelen de bewering van Warmetruiendag dan ook als 'Feit'.