Het Groningse nieuwbouwproject Meerstad dreigt te gaan mislukken. Het project, bestaande uit tienduizend geplande huizen op grondgebied van de gemeentes Groningen en Slochteren, dreigt te bezwijken onder te zware financiële lasten en tegenvallende woningverkoop.

Groningen en Slochteren staan samen garant voor meer dan 300 miljoen euro. Dat bedrag staat inmiddels in geen verhouding meer tot de waarde van de grond. Mocht het helemaal mis gaan, dan dreigt faillissement voor Slochteren omdat ze dit niet kunnen betalen. Projectontwikkelaars dreigen de dans te ontspringen en de risico’s lijken te worden afgewenteld op de belastingbetaler. De oppositie in de Provinciale Staten van Groningen willen een diepgaand onderzoek naar hoe het zover heeft kunnen komen.

De provincie Groningen heeft eerder te maken gehad met een nieuwbouwproject dat mislukte. In 2008 kwam de bouw van het dorp Blauwestad vrijwel stil te liggen vanwege de slechte huizenverkoop. Vanavond in EenVandaag: dreigt Meerstad het nieuwe Blauwestad te worden?

Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag in 2008 maakte over Blauwestad: