Twee op de drie mensen zijn voor de invoering van een mondkapjesplicht in meer openbare binnenruimtes als het aantal coronabesmettingen blijft groeien. Een mondkapjesplicht op alle openbare plekken, dus ook in de buitenlucht, kan op weinig steun rekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal besmettingen de afgelopen week is verdubbeld: van 534 naar 987 gevallen. Door de groei van het aantal coronabesmettingen zwelt de discussie aan: wat nu? Moeten de coronamaatregelen, na periodes van versoepelingen, nieuw leven worden ingeblazen? Of moet het kabinet het over een andere boeg gooien?

Verplichte quarantaine na positieve test en reizigers controleren

Ondanks de groei van coronabesmettingen en oproepen van politici en experts grijpt het kabinet niet direct in, liet minister Grapperhaus vandaag nogmaals weten. Daar zijn mensen sterk verdeeld over. Ongeveer vier op de tien (37 procent) vinden dit een goede zaak, want 'mensen snappen nu weer waarom je afstand moet houden'.

Een iets grotere groep (46 procent) wil juist wel dat het kabinet ingrijpt, want, zeggen zij, 'liever te vroeg nieuwe maatregelen die achteraf niet nodig bleken dan een nieuwe lockdown'.

Mondkapjes in openbare binnenruimtes

De meeste discussie is er op dit moment over het verplichten van mondkapjes in openbare ruimtes. Het OMT gaat op verzoek van het kabinet onderzoek doen naar het nut van mondkapjes, maar er komt voorlopig geen verplichting in het openbaar. Een meerderheid (67 procent) is echter wel voorstander van een mondkapjesplicht in binnenruimtes. Veel mensen (60 procent) denken dat het zien van mondkapjes bij mensen het besef vergroot dat het coronavirus er nog steeds is in Nederland.

Daarnaast zou het voor een grote groep (51 procent) een veilig gevoel geven als men op meer openbare plekken mondkapjes zouden dragen. Al zou het voor de meeste mensen (53 procent) geen effect hebben op het afstand houden tot anderen. Drie op de tien zeggen wel eerder geneigd te zijn afstand te houden als iedereen een mondkapje op heeft.

Lees ook

Mondkapjesplicht in buitenruimtes

Voor een mondkapjesplicht op alle openbare plekken, zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Halsema van Amsterdam voorstelde, is een stuk minder steun: 37 procent zou daar voor zijn. Veel mensen denken dat er buiten genoeg ruimte zou moeten zijn om afstand te houden en vrezen voor de inperking van de leefbaarheid van hen en anderen.

Want het dragen van een mondkapje is onprettig, zeggen de meeste mensen die er ervaring mee hebben. 53 procent noemt hun ervaring redelijk onprettig; nog eens een kwart (23 procent) vindt het zelfs zeer onprettig om een mondkapje te dragen. Zij klagen over benauwdheid, weinig frisse lucht, irriterend elastiek achter de oren en een beslagen bril. Maar zeggen veel mensen: "Liever dat, dan aan een beademingsapparaat. Volksgezondheid gaat nu even boven comfort."

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

Andere maatregelen tegen een tweede golf

Experts en politici opperen naast de mondkapjesplicht ook andere maatregelen die het kabinet volgens hen zou moeten overwegen als het aantal coronabesmettingen blijft groeien. Veel steun is er voor het testen van reizigers die uit risicolanden naar Nederland vliegen, zoals Duitsland recent heeft ingevoerd. 93 procent is voorstander van die maatregel.

Ook het verplicht in quarantaine plaatsen van mensen die positief zijn getest op corona kan op veel draagvlak rekenen: 87 procent zou daarachter staan. Op dit moment is binnen blijven na een positieve test een advies. Ook is er steun voor het in ere herstellen van de regelmatige persconferenties van het kabinet, om zo het belang van de coronamaatregelen te blijven benadrukken. 58 procent zou daar voorstander van zijn.

Lees ook

Zorgen over corona stijgen na opleving

De stijging zorgt duidelijk voor onrust bij mensen. 72 procent maakt zich nu zorgen over het virus, twee weken geleden was dat nog 61 procent.

Veel mensen verwachten dan ook dat een officiële tweede golf niet lang meer kan uitblijven. Het RIVM spreekt van een tweede golf als de ziekenhuisopnamen sterk toeneemt en het traceren van besmette mensen niet meer lukt. Een kwart (26 procent) denkt dat dat in juli of augustus nog gaat gebeuren. Een grotere groep (49 procent) verwacht de tweede golf in september of oktober. Slechts 9 procent denkt dat een dergelijke situatie helemaal uitblijft.

Vooral jongeren verslappen

Uit het onderzoek blijkt verder dat lang niet iedereen zich de afgelopen weken goed heeft gehouden aan de huidige coronamaatregelen, met het bewaren van anderhalve meter afstand tot anderen als meest prominente. Een grote groep (35 procent) geeft toe de afgelopen weken te zijn verslapt. Vooral bij jongeren is de klad erin gekomen: van hen houden zes op de tien (60 procent) houden zich minder goed aan de maatregelen. Een tijdlang zagen zij het aantal coronabesmettingen dalen en mensen om hen heen weer nader tot elkaar komen.

"Nu ik weer vaker onder de mensen ben, raakt die 1.5 meter soms een beetje in de vergetelheid", zegt een jonge ondervraagde. En een ander: "In mijn stad was stappen weer als vanouds. Geen afstand en veel te veel mensen in de kroeg. Er werd geschreeuwd, gedanst en zelfs gezoend." Wel beloven veel van deze mensen beterschap nu de coronabesmettingen stijgen: driekwart (75 procent) is van plan zich beter aan de maatregelen te houden de komende tijd.

Joyce Boverhuis presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 23 en 24 juli 2020. Aan het onderzoek deden 24.347 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.