Wanneer haal jij de kerstboom in huis? Steeds meer Nederlanders doen dat namelijk steeds vroeger. Was voorheen 5 december nog heilig, en mocht je daarvoor absoluut geen boom in huis hebben: nu wil een meerderheid de kerstboom al voor pakjesavond opgetuigd en wel in de kamer hebben staan.

Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land, de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

De VKN verwacht dit jaar een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 7 procent. De verkoop vorig jaar viel ook al hoger uit dan verwacht waardoor veel verkooppunten uitverkocht raakten, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de VNK. ''Om dit te voorkomen zijn de voor-bestellingen van de handel nu duidelijk hoger."

Uit de enquête blijkt ook dat 41 procent van de verkochte kerstbomen in Nederland een lengte heeft tussen 1,75 en 2 meter, 29 procent van de consumenten koopt een boom van 1,50 tot 1,75 meter en 23 procent geeft de voorkeur aan een grote boom van meer dan 2 meter.