Kan Nederland zich opmaken voor een babyboom? Nu een groot gedeelte van Nederland thuiszit hebben we immers alle gelegenheid en tijd om het bed in te duiken. Maar een geboortegolf lijkt er volgens experts toch niet in te zitten.

Het klinkt in eerste instantie logisch dat er een babyboom op komst is. Nederlanders zitten massaal thuis en hebben alle tijd en ruimte om te Netflixen, wandelen, maar ook om seks te hebben. Met als mogelijk gevolg dat er over 9 maanden meer kinderen dan gebruikelijk worden geboren.

Meer condooms en seksattributen

Seksuologe Mandy Ronda signaleert dat de verkoop van condooms en seksattributen stijgt. Ook pornosites hebben meer bezoekers dan normaal.

"Enerzijds kun je zeggen dat door toegenomen onzekerheid het hoofd allerminst naar seks staat, maar feit is dat veel mensen er meer tijd voor hebben. Ik kan me voorstellen dat je voor de ontspanning en de uitlaadklep juist de intimiteit opzoekt."

Lees ook

De-erotiserend

Seksuoloog Astrid Kremers ziet dat het met elkaar thuis zijn ook risico's met zich meebrengt. "Wellicht als kinderen continu thuis zijn heb je minder privacy dan voorheen."

Maar er zijn volgens Kremers meer remmende factoren. "Mensen moeten harder werken, ervaren werkstress en relatieproblemen. Een heel liefdevolle relatie kan de-erotiserend werken. Denk ook aan de zorgen die mensen hebben. Wel of geen kind op deze wereld zetten, kan mensen stress geven."

Negatieve invloed op vruchtbaarheid

Dat aspect is volgens gedragsbioloog Patrick van Veen heel bepalend. "Mensen denken dat we nu met elkaar bij elkaar kruipen en heel veel seks gaan hebben, maar dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Met name in stressvolle crisissituaties waar mensen zich zorgen maken blijkt er minder behoefte aan seks. Ook heeft stress een negatieve invloed op vruchtbaarheid."

Maar er zijn volgens Van Veen ook mensen die seks juist benutten om te ontspannen ten tijden van stress. Toch meent Van Veen dat die stress-seks geen geboortegolf teweeg zal brengen omdat de biologische voorwaarden daarvoor door stress verslechteren.

'Singles blijven alleen'

"Ten eerste moet een man klaarkomen. Dat blijkt onder stresssituaties vaak al een stuk lastiger. De vrouw moet ook in 'een goed moment' zijn. Ze moet niet aan de pil zijn en ze moet op dat moment ook nog net een eisprong hebben."

Daarbij ziet Van Veen nog een ander punt dat een geboortegolf onwaarschijnlijk maakt. "Juist in deze coronacrisis zijn mensen bang voor besmetting. Dat kan ervoor zorgen dat mensen elkaar vermijden. Daarbij zullen heel veel singles alleen blijven omdat sociale contacten in kroegen zijn uitgesloten."

'Flex-economie is anticonceptie geworden'

Jan Latten, voormalig hoofddemograaf van het CBS en bijzonder hoogleraar in dat vakgebied noemt het 'naïef' om te denken dat een babyboom aanstaande is en verwacht juist een sterkere afname.

"Deze crisis zwengelt de onzekerheid aan. Jonge mensen hadden het al moeilijk om de volgende stap in het leven, aan kinderen beginnen, te nemen. Statistisch is aangetoond dat het hebben van een flexbaan voor uitstel daarvan zorgt. De huidige flex-economie is een soort anticonceptie geworden."

Geboortedaling

Want naast werk en een woning ontstaat er ook meer onzekerheid over de gezondheidszorg. "Er zullen altijd mensen zijn die desondanks kinderen krijgen, maar het punt is dat sommigen echt zullen denken: dit is niet het goede moment." Latten verwacht daarom zelf eerder een geboortedaling.

Lees ook

Toch kan de coronacrisis volgens Latten uiteindelijk alsnog leiden tot meer geboortes. "Ná een crisis kan wel een geboortegolf komen. "In alle onderzoeken zag je altijd schommelingen. Bij recessie zag je dalende geboorteaantallen. Wanneer het beter ging zag je stijgende aantallen."

Woningcrisis jaren '80

Zo ook bij de woningcrisis die in Nederland in de jaren '80 heerste. "Toen zag je kindertallen naar een dieptepunt dalen. Richting het millennium, 2000, ging het ontzettend goed, was iedereen optimistisch en ging het gemiddelde kinderaantal omhoog.

Na de eeuwwisseling ging het weer slechter en zakte het geboortecijfer in. "Vervolgens zagen we blijvende dalingen, ondanks dat het economisch goed ging. Maar dat is volgens mij te wijten aan de flex-economie waardoor jonge mensen in een wachtstand terecht zijn gekomen."

Kunnen we een geboortegolf verwachten?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.