Het is opletten geblazen met de elektrische fiets. Sinds 2014 zijn er maar liefst 79 e-bikers in Nederland om het leven gekomen bij een verkeersongeval, zo blijkt uit politiegegevens die vandaag voor het eerst zijn gepubliceerd. En dat maakt dat de e-bike nu zelfs ‘dodelijker’ is dan de brommer.

Het risico op een ernstig ongeval is vooral groot onder ouderen. In bijna 9 van de 10 gevallen is de omgekomen e-biker 60 jaar of ouder. De politie doet vandaag in het Algemeen Dagblad een dringende oproep aan gebruikers van de elektrische fiets om vooral een helm te dragen. Omdat het gebruik van de e-bike alleen maar toeneemt, is ook de verwachting dat het aantal verkeersdoden niet zal dalen. 

De elektrische fiets is de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig. Inmiddels is ruim één op de vier nieuw aangeschafte fietsen een elektrische fiets of speed-pedelec. Volgens het CBS waren er in 2014 naar schatting 1,4 miljoen elektrische fietsen in Nederland. Elektrische fietsen zijn vooral in trek bij ouderen. Deze groep 65-tot 75-jarigen legde in 2014 34% van al hun fietskilometers af op de elektrische fiets. Voor fietsers van 75 jaar en ouder was dit zelfs 45%. Voor veel ouderen is de elektrische fiets een uitkomst om zo langer mobiel te blijven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.