Aan de opmars van fastfoodrestaurants komt maar geen einde, zo lijkt het. Op stations, langs snelwegen en binnensteden is de keuze enorm, en nieuwe ketens staan in de rij om zich in Nederland te vestigen. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt nu dat de aanwezigheid van een fastfoodrestaurant in de buurt de kans op hart- en vaatziekten bij onwonenden verhoogt.

Volgens cijfers van ABN Amro waren er vorig jaar ruim 6000 filialen die het predicaat fastfoodrestaurant hebben gekregen. Denk daarbij aan ketens van Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonald’s en Burger King. Inbegrepen zijn ook de kleine zelfstandige smulhoeken en snackbars. Het CBS berekende dat de verkopen in fastfoodrestaurants in 2017 zijn gestegen met 8,9 procent. In de laatste zeven jaar is de fastfoodsector in ons land met een kwart gegroeid.

Hart- en vaatziekten

Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper van de Universiteit Utrecht, heeft onderzocht wat die enorme groei voor gevolgen heeft voor de gezondheid. Haar onderzoeksteam bestudeerde de data en gegevens van twee miljoen Nederlanders. Voorwaarde was dat elke proefpersoon al minimaal 15 jaar op hetzelfde adres woonde en geen hart- en vaatziekten had voor aanvang van de studie. Poelman en haar collega’s telden de fastfoodketens en toonden aan dat mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. “Sinds de jaren ’80 is de samenleving steeds ongezonder geworden. Steden veranderen, er komt steeds meer nadruk te liggen op het consumeren. Winkelen wordt minder”. 

Gezonde keuze

Het Voedingscentrum, bekend van de 'Schijf van Vijf', waarschuwde vorig jaar al voor de ongebreidelde groei in het aanbod van ongezonde voeding. "Nederland moet meer doen om te zorgen dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is. Daar kunnen we niet nog meer fastfoodketens bij gebruiken", aldus Gerda Feunekes, woordvoerder van het Voedingscentrum. Maar de waarschuwing werd weggewuifd als zijnde betuttelend. Volgens Horeca Nederland zou het niet de taak zijn van de overheid om de vestiging van fastfoodketens te reguleren. 

Maximum fastfoodrestaurants

De gemeente Amsterdam denkt daar anders over. Eric van der Burg, wethouder Zorg en Sport wil, als het moet, nieuwe zaken kunnen weigeren. "Je moet fastfoodzaken niet verbieden, maar je moet de groei stoppen. Genoeg is genoeg!" Toch heeft de gemeente Amsterdam dit zware middel nog niet hoeven toepassen, omdat de grens van het aantal fastfoodrestaurants in de hoofdstad volgens de wethouder nog niet is bereikt. Tot die tijd wordt door de stad onder meer de reclame voor ongezond eten op billboards op metrostations beperkt en het aanbod van gezonde voeding waar mogelijk gestimuleerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.