Er wordt nog altijd volop gerommeld met de kilometerstand van tweedehands auto's. Van auto's die uit Duitsland worden geïmporteerd is maar liefst twintig procent verdacht. "Er rijden in Nederland 260.000 auto's met een teruggedraaide teller rond."

Het is officieel bij wet verboden, maar het gebeurt toch volop: het terugdraaien van tellers van tweedehands auto's. Dit ondanks de dreiging van een boete van 10.000 euro of een jaar celstraf. Vooral bij auto's uit het buitenland is de kilometerstand vaak onbetrouwbaar. En het is ook nog eens buitengewoon kostbaar.

'Fraude kost 1500 euro per persoon'

"Deze tellerfraude kost Nederlandse consumenten en de staat 160 miljoen euro per jaar", zegt Martin Huisman van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), dat onderzoek deed naar tellerfraude. Vooral voor autoverkopers loopt de schade behoorlijk in de papieren, maar ook de consument krijgt de rekening gepresenteerd. "Het komt neer op zo'n 1500 euro per persoon, en dat is dan nog een voorzichtige schatting", zegt Huisman.

De fraude in Nederland is volgens onderzoek van de VAT behoorlijk teruggedrongen. "Dat komt aan de ene kant omdat de Nederlandse situatie steeds beter word. We hebben het in Nederland goed voor elkaar en wordt het steeds lastiger om auto's terug te draaien zonder dat je het ziet in de database."

Aanpak fraudeurs juridisch lastig

Dat er op zulke massale wijze fraude kan worden gepleegd met kilometerstanden komt vooral omdat niet alle Europese landen tellerstanden registreren. Officieel is dit wel verplicht sinds 2018. "Het punt is dat het bij grensoverschrijdend verkeer steeds vaker voorkomt. En wij importeren wel steeds meer auto's."

Het is juridisch gezien ook lastig om louche autohandelaren aan te pakken. Nu kunnen autoverkopers die rommelen met de kilometerstand alleen vervolgd worden als ze op heterdaad worden betrapt bij het veranderen van die kilometerstanden. In de Tweede Kamer werd eerder al een motie aangenomen om fraudeurs harder aan te pakken. Het is koren op de molen van Huisman: Wij vragen continue om extra capaciteit in te zetten om dit probleem een keer goed aan te pakken."

Minister Grapperhaus (Justitie) komt binnenkort met zijn reactie. Via de site van het RDW kun je zelf checken op basis van het kenteken of de kilometerstand van jouw auto wel klopt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.