Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is in de eerste helft van dit jaar fors toegenomen. In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar waren er 56 procent meer ongevallen met dodelijk afloop. Het aantal ernstige ongevallen steeg met 14 procent.

Uit onderzoek van de inspectie SZW, de voormalig arbeidsinpectie, blijkt ook dat het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen 16 procent hoger is. 

Volgens de inspectie speelt het gebrek aan direct toezicht en slechte communicatie een rol. Zo komt het vaak voor dat buitenlandse bouwvakkers de Nederlandse en/of Engelse taal niet (goed genoeg) beheersen om te communiceren, en dit zorgt voor miscommunicaties. Daarnaast bestaat er vaak onduidelijkheid over wie er precies verantwoordelijk is voor de veiligheid op de bouwplaats. 

Uit het onderzoek blijkt dat er bij meer dan de helft van de ongelukken sprake is van een val. Bijna een kwart van de slachtoffers werd getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen. Daarnaast krijgt 15 procent een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

In EenVandaag spreken we met Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW over het onderzoek. Daarnaast spreken we met Wilbert van de Weg van bouwbedrijf Salverda. "Ik ben geschrokken van deze cijfers. Natuurlijk was het me al wel opgevallen dat er veel zware ongevallen zijn gebeurd, maar dat het zo erg zou zijn had ik niet verwacht", aldus Van de Weg.