Ruim 100 turnsters hebben een klacht ingediend over lichamelijke of geestelijke mishandeling, dat maakte turnbond KNGU vandaag bekend. Volgens lector pedagogiek Nicolette Schipper-van Veldhoven moet de hele cultuur in het turnen op de schop.

Schipper-van Veldhoven, die verbonden is aan Hogeschool Windesheim, is niet verbaasd over het aantal meldingen. "We weten dat heel veel kinderen niet durven te melden. Dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer gevallen."

Mishandeling niet nieuw

De KNGU begon de persconferentie vandaag berouwvol. "De zaak raakt ons diep en blijft indrukwekkend", zei directeur Marieke van der Plas. "We moeten het ons aanrekenen dat de turnsters zich niet eerder gehoord of gezien hebben gevoeld." Dat is inderdaad opvallend, want het is niet voor het eerst dat turnsters met hun verhalen over lichamelijke en geestelijke mishandeling naar buiten komen.

Nu was de Amerikaanse Netflix-documentaire 'Athlete A' over misstanden in het Amerikaanse turnen de aanleiding. Maar al in 2011 deden Nederlandse turnsters hun verhaal in sportblad Helden en in 2013 verscheen het boek 'De onvrije oefening', waarin ex-topturnsters Simone Heitinga en Stasja Köhler vertellen hoe ze door hun trainer werden vernederd, uitgescholden, bespuugd en afgebeuld. "De mishandeling in de turnsport is onderdeel van een cultuur die in de jaren 80 vanuit het Oostblok is overgewaaid", zegt Schipper-van Veldhoven. "Die trainingsvisie is gebaseerd op het idee dat kinderen puur een middel zijn om je doel mee te bereiken."

Lees ook

Onbewust onbekwaam

De KNGU maakte vandaag bekend alle zaken tot op de bodem uit te willen zoeken. De lector pedagogiek noemt het 'een startpakket'. "Goed dat er onderzoek wordt gedaan, maar er moet vervolgens wel een oplossing voor het probleem komen. Welke maatregelen neem je om te voorkomen dat het weer gebeurt? Wat ga je veranderen in het beleid zodat ook de cultuur in de turnsport verandert?"

Volgens Schipper-van Veldhoven moet er goed gekeken worden hoe trainers te werk gaan. "Zij kunnen ook leren, moeten bewust bezig zijn. Veel trainers zijn onbewust onbekwaam, hebben te weinig verstand van kinderen. Denken: 'als ik haar maar hard train, is dat goed', terwijl dat helemaal niet goed is. Trainers die vasthouden aan harde aanpak zou ik absoluut ontslaan."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.