Opiniepeiler Maurice De Hond zorgde de afgelopen maanden voor flinke discussies. Hij blikt terug op deze veelbewogen periode. "Ik wist dat er honderden mensen onnodig dood zouden gaan in zorginstellingen. Mag je dan niet boos worden?"

Hij vindt de anderhalvemetermaatregelen 'krankzinnig' en is van mening dat het kabinet en het RIVM belangrijke zaken over het hoofd zien in de coronacrisis. De Hond stak zijn visie niet onder stoelen of banken de afgelopen tijd. Hij was veel te zien in televisieprogramma's en plaatste er veel over op zijn website en op Twitter.

Goede ventilatie

Zijn grootste kritiekpunt zit hem in de verspreiding van het virus. De Hond betoogt dat de belangrijkste bron van besmetting niet het nabije contact tussen mensen is. Besmetting komt volgens hem niet door grote hoestdruppels zoals het RIVM zegt, maar door de kleinere die in de lucht blijven zweven. De zogenoemde aerosolen. Daarom, vindt De Hond, is goede ventilatie in openbare gebouwen, horeca en sportgelegenheden heel belangrijk.

"Rond 20 maart kwam ik tot de conclusie, op basis van onderzoeken, dat de grote slag in de zorginstellingen zou zijn. Dat kan je voorkomen door goede ventilatie en ramen open te zetten. Ik heb mails gestuurd naar kranten, naar politici en zei: let daar op."

De Hond is niet bang dat de manier waarop hij zijn mening deelt tegen hem werkt: 'Want eerder werd ik totaal genegeerd'

Lees ook

'Afstand houden is bullshit'

Maar volgens De Hond werd zijn waarschuwing genegeerd. "Of ze zeiden: we hebben het tegen een deskundige aangehouden en die zegt dat het onzin is." Het RIVM erkent inmiddels het belang van de kleine druppels, maar ziet nog steeds dat de grote hoestdruppels de meeste besmettingen veroorzaken. Daarom is afstand houden een belangrijke maatregel, iets waar De Hond niks van moet weten.

"Buiten is het zo'n bullshit. Het RIVM is gekomen met uitslagen van het contactonderzoek. Niemand is buiten besmet geraakt. Wij gaan onszelf in een keurslijf dwingen buiten met anderhalve meter. Het is echt van een krankzinnigheid, niet te geloven."

'Jij bent opiniepeiler, geen wetenschapper'

Maurice de Hond is, op z'n zachtst gezegd, zijn hele leven lang al iemand die de publiciteit niet bepaald schuwt. Hij schopte het kabinet Kok wakker om het land klaar te maken voor internet. Hij droeg eigen onderzoek aan in de Deventer moordzaak en probeerde omstreden iPad-scholen van de grond te krijgen.

En ook in de coronacrisis is hij allesbehalve stil. Maar dat komt hem ook op kritiek te staan. "Er wordt gezegd: 'jij bent een opiniepeiler, geen wetenschapper'." Ondanks de kritiek blijft hij vastbesloten doorgaan. "Mijn verbetenheid komt doordat ik vind dat autoriteit autoriteit moet verdienen. En dus op feiten actie moet ondernemen."

'Ik accepteer het niet als mensen schade lijden'

"Ik ken veel autoriteiten waar ik respect voor heb, maar zodra ze alleen maar handelen op basis van hun autoriteit en anderen daar last van hebben, mensen die zich daar zelf niet tegen kunnen verzetten, dan kom ik in opstand. Omdat die mensen schade lijden. Dat is iets wat ik niet accepteer."

"Het raakt mij. We zitten verdorie in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog, met gigantische consequenties: de werkloosheid die we gaan krijgen, de faillissementen, wat er in gezinnen gebeurt, de volksgezondheidsaspecten die groot zijn. In zorginstellingen zijn 5.500 mensen overleden, waarvan een deel niet aan COVID-19, maar gewoon aan eenzaamheid."

Bekijk hier de tv-reportage

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.