Mathieu van der Poel is de groeidiamant van de Nederlandse wielersport. Hij boekte dit jaar een recordaantal overwinningen als veldrijder, maar won ook op de mountainbike en op de weg. Liefhebbers zouden hem het liefst dwingen tot een vroegtijdige overstap naar grote rondes en klassiekers. Maar Mathieu (22) trekt zich niet zoveel aan van anderen. Hij wil niet in een hokje passen: “Of ik me Belg of Nederlander voel? Mijn moeder is Frans en dat voel ik me ook niet. Ik heb niet zoveel met dat voelen.”

Van der Poel woont in België bij vader Adrie, moeder Corinne en broer David, die net als hij beroepswielrenner is. Mathieu is een zondagskind, zo beaamt hij. De ergste tegenslag die hij moest overwinnen was een knieblessure, vorig jaar liep hij een wereldtitel mis vanwege lekke banden. Maar ogenschijnlijk zonder stress en met speels gemak schakelt hij van de ene naar de andere fietsvariant. Ook al is hij de zoon van een veelvoudig wielerkampioen Adrie en de kleinzoon van de Franse publiekslieveling Raymond Poulidor. “Druk? In mijn banden ja.”

Dopingschandalen

Van der Poel is ook uitgesproken over de dopingschandalen in zijn sport, hij ziet dat de nieuwe generatie serieus werk maakt van een schone wielersport. Hij pleit voor het schorsen van Tourwinnaar Chris Froome, die in de Ronde van Spanje betrapt werd op te hoge salbutamolwaardes. “Ik ben daar misschien heel bot in en misschien zullen astmapatiënten hem wel geloven. Maar dit is gewoon dom. En wielrennen is een sport voor gezonde mensen.”

Bos met blubber 

Over precies een maand wil Van der Poel voor de tweede keer wereldkampioen cyclocross worden in Valkenburg, waar zijn vader het parcours heeft uitgestippeld.

Daarna richt hij zijn blik op de Olympische Spelen in Tokio, om een medaille te winnen als mountainbiker. Ook in die discipline is hij de afgelopen jaren een uitblinker geworden. Of hij daarna definitief kiest voor een carrière als wegwielrenner laat hij ook nu open. Eén ding wil hij wel bekennen: die wedstrijden op de weg zijn vaak zo saai. Doe hem maar een bos met blubber.

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.