Een derde van de atletiek-medaillewinnaars op WK’s en Olympische Spelen heeft vermoedelijk doping gebruikt en maar liefst 10 gouden medailles op de Spelen in in Londen in 2012 zijn van kampioenen met zeer dubieuze testuitslagen. 

Dat blijkt uit een documentaire van de Duitse zender ARD die tot stand is gekomen met medewerking van de Nederlandse sportjournalist Marco Knippen.

Uit het onderzoek blijkt dat met name Rusland en Kenia een centrale rol spelen in de dopingwereld. In Kenia kunnen volgens de maker zowel Kenianen als Westerlingen eenvoudig epo aanschaffen en artsen en apothekers zijn bereid de injecties bij de atleten toe te dienen. De Keniaanse atletiekbond speelt een actieve rol: positieve testen zijn af te kopen en betrapte hardlopers werden veelal pas geschorst na de weigering om smeergeld te betalen. 

Meer dan 12.000 doping-testresultaten van 5.000 atleten zijn uitgelekt en daaruit blijkt dat ook bij 71 Nederlandse atleten afwijkende bloedwaarden zijn vastgesteld. In een aantal gevallen zijn de afwijkingen zo groot dat er volgens experts een grote verdenking op het gebruik van doping is. In EenVandaag een gesprek met Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse Atletiekunie, met journalist Marco Knippen van het Noord Hollands Dagblad en lange afstandloopster Miranda Boonstra.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.