De Amerikaanse Mary Hamer dook vorige maand op als suikertante van Joran van der Sloot. De radiologe zou zich financieel, maar ook spiritueel hebben ontfermd over de Nederlander, die in Peru terechtstaat voor de moord op Stephany Flores. Joran wordt ervan verdacht dat hij Flores op 30 mei 2010 vermoordde op een hotelkamer.

EenVandaag zocht Mary Hamer thuis in Florida op, benieuwd naar deze vrouw met haar bijzondere missie. Hamer is ervan overtuigd dat Joran lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). "Toen ik me realiseerde dat de moord op Stephany Flores exact vijf jaar na de gebeurtenissen op Aruba (de verdwijning van Natalee Holloway plaatsvond wist ik, door mijn medische achtergrond, dat dit een 'anniversary reaction' was, veroorzaakt door PTSS."

Hamer reist elke zes maanden naar Lima met geld, kleding, boeken over Mahatma Ghandi en zorg voor Joran. "Hij is dol op pepermuntzeep en tandenstokers." In december gaat ze weer. "Als je hem persoonlijk ontmoet, ervaar je pas wat voor een mooi persoon Joran is." Hoewel Joran bekend staat als manipulator, heeft Hamer niet het gevoel dat hij haar ook manipuleert. "Hij onderhandelt wel, hij heeft goede argumenten, maar hij weet wanneer hij moet stoppen. Hij weet dat hij te maken heeft met iemand zoals ik, die oprecht is met hem. Joran heeft me gezegd: 'Mary, ik zal nooit tegen je liegen.'

Behalve radiologe is Hamer ook zangeres. Ze heeft speciaal voor Joran een nummer geschreven: "I will rescue you." Het Openbaar Ministerie eist dertig jaar celstraf voor Van der Sloot en een schadevergoeding van ruim vijftigduizend euro. Hamer: "Ik zal er zijn om Joran te ondersteunen, voor altijd."

Een van Joran's advocaten, de Peruviaanse dr Aldo F. Cotrina, omschrijft Mary Hamer als een voortreffelijke burgerrechtenadvocaat die hard strijdt voor de huminitaire rechten van Joran van der Sloot. Moeder Anita van der Sloot is ook blij met de hulp van de radiologe: "Mary heeft veel voor Joran gedaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.