Woensdagochtend 28 maart, tijdens de redactievergadering wordt het nieuws van de Volkskrant over een vermeende aanhouding in de onopgeloste moordzaak Louis Sévèke besproken. ’s Middags komt er een persconferentie. Besloten wordt dat we met dit nieuws openen. Om 11.00 uur moet ik weg voor een afspraak maar rond 14.30 uur ben ik weer terug op de redactie. Om 14.00 uur heeft Remco van Tooren, hoofdofficier van justitie, bekend gemaakt dat er een 38-jarige Nederlander is aangehouden in Spanje. Deze 38-jarige Nederlander is door de Spaanse politie aangehouden in een internetcafé in Barcelona. De man heeft bekend Louis Sévèke om het leven gebracht te hebben.

Op dat moment gaan alle raderen nog harder draaien op de redactie. Wie is hij, weten we hoe hij heet, hebben we initialen, wat kunnen we vinden van deze man? Nadat de persbureaus en kranten niet meer melden dan dat het om een 38-jarige Nederlander gaat, schiet me ineens iets te binnen. Een trucje dat al eerder succesvol was bij de speurtocht naar twee Nederlanders die in Brazilië kinderporno hadden vervaardigd. De namen vond ik toen door via het internet te surfen naar locale Braziliaanse kranten. De paar trefwoorden die ik toen had heb ik in het Spaans vertaald et voila, binnen een paar minuten had ik beet. Een Braziliaanse krantensite met de volledige namen van de twee Nederlanders. Zou dit hier ook lukken? Samen met collega Miriam en de stagiaires Koen en Sytske ga ik op zoek.

Eerst de grote Spaanse kranten bekijken zoals El Mundo en El País maar dat levert geen resultaat op. Nadat Sytske een aantal trefwoorden uit de persconferentie vertaald heeft naar het Spaans, speuren we verder. Op zoek naar asesinato (moord), asalto (overval) en ocupante (kraker) in combinatie met Nederland of Holland (Holanda) en Sévèke. Na enige tijd zoeken vraagt Koen of ’t artikel dat hij zojuist heeft gevonden misschien iets is... Bingo! M’n Spaans is niet zo goed maar een aantal trefwoorden lijken rechtstreeks afkomstig uit de persconferentie van deze middag. En op ’t scherm prijkt een foto van ene Martinus Hendrikus T., zonder balkjes voor de ogen. Het is een persbericht van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, die al op 23 maart dit bericht op haar site plaatste. Nu moeten we snel handelen want voorlopig weet niemand dit nog. Koen weet via een vertaalprogramma een ruwe Engelse vertaling van het Spaanse bericht te krijgen. Dat helpt al en tegelijkertijd sturen we het persbericht voor een spoedvertaling in het Nederlands, naar de vertaalafdeling.

Het zoeken in de Spaanse media heeft geloond. Vaak wordt er buiten Nederland minder rekening gehouden met de privacy van personen die eigenlijk nog steeds verdachte zijn. Het enige dat de Spanjaarden weggelaten hebben zijn de letters die samen met de hoofdletter ‘T’ de achternaam moeten vormen van Martinus Hendrikus. Bellen dan, naar het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De perswoordvoerder spreekt alleen Spaans maar weet me wel duidelijk te maken dat ik op dit tijdstip, het is 15.00 uur, niemand te pakken zal krijgen. De siësta wordt gekoesterd en loopt tot 17.00 uur, jammer voor mij dan. Als de tekst van het persbericht terugkomt van de vertaalafdeling blijken nog meer details overeen te komen met datgene wat in Nederland bekend is gemaakt.

Ik bel met politie en Justitie maar krijg geen bevestiging op de naam. We besluiten om de info die we hebben gevonden te publiceren op onze eigen EénVandaag-site. De foto van Martinus Hendrikus T. voorzien we van een zwart balkje voor z’n ogen. Bij de foto plaatsen we de tekst van het persbericht van het Spaanse ministerie van BZK. Als kop kiezen we “Mogelijke verdachte moord Sévèke”. Alhoewel ik er voor 99,99% van overtuigd ben dat we het goed hebben, ontbreekt de formele bevestiging. Ons nieuws is nog net op tijd om ook de ontvangers van de EénVandaag-nieuwsbrief een primeur te geven. Omdat het zelf vergaard nieuws is en ik denk dat we het niet ‘droog’ houden tot de uitzending, besluit ik een paar perscontacten te bellen en te verwijzen naar onze site www.eenvandaag.nl. De Telegraaf is het snelst, om 17.08 uur staat op de voorpagina ons nieuws over Martinus Hendrikus T. Een mooi staaltje speur- en teamwerk waarbij het niet uitmaakt of de stagiair of de redacteur de info vindt, als we het maar vinden. Voor het Journaal kondigt Ferdinand Fransen ons speurwerk al aan, het Journaal heeft de foto en info niet. Om 18.20 uur heeft u, de kijker, het resultaat kunnen zien van een middagje spit- en graafwerk, vers van de pers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.