De achttienjarige Márcia en haar dertienjarige broertje mogen met hun moeder in Nederland blijven. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De vader, die een 1F status heeft en een mogelijke oorlogsmisdadiger is, moet wel terug naar Angola.

Sinds vrijdag zat het gezin vast in het detentiecentrum Zeist in afwachting tot hun uitzetting en worden naar verwachting vanavond vrijgelaten. Het gezin had de keuze: allemaal naar Angola of alleen de vader. De familie koos zelf om te blijven.

Vijftien jaar geleden kwam de familie naar Nederland en afgelopen vrijdag stond de vreemdelingenpolitie voor de deur van Márcia en Gláucio om hun familie mee te nemen naar het detentiecentrum Zeist. De kinderen kwamen in eerste instantie niet in aanmerking voor het Kinderpardon. Dat leverde veel protest op. 

Márcia en Gláucio zijn hier geboren en getogen en beheersen geen van beiden de Portugese taal; de voertaal van Angola. Márcia staat op het punt om te beginnen met haar studie rechten en de in Nederland geboren Gláucio zit in de brugklas.

De vader van de twee heeft namelijk in Angola gevochten tijdens de burgeroorlog. Het is echter nooit bewezen dat hij oorlogsmisdaden gepleegd heeft. Ook heeft het Openbaar Ministerie een aantal jaar geleden besloten de vader hiervoor niet te vervolgen.

Vanavond in de uitzending de vaste politiek commentator van EenVandaag Kees Boonman.

Gerd Leers over de kwestie Márcia en Gláucio

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.