Marc Evers is twee jaar oud als zijn ouders horen dat hij nooit zal praten of zelfstandig naar het toilet zal kunnen gaan. Marc is autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Frank en Gitty, de ouders van Marc leggen zich er niet bij neer. Marc leert praten, lopen, fietsen en vooral heel hard zwemmen.

Op de Paralympische Spelen in Londen wint Marc goud. Vier jaar later in Rio de Janeiro komen daar nog eens goud, zilver en brons bij.  “Het is moeilijk om kampioen te worden, maar nog veel moeilijker om dat te blijven. Zeker voor Marc, met autisme en een verstandelijke beperking”, vertelt vader Frank Evers.

Maar naast overwinningen in het zwembad is er ook nog een andere stap voor Marc. Hij gaat zelfstandig wonen. Volgens vader Frank is dat misschien nog wel een grotere overwinning dan alle medailles die er nu in de prijzenkast hangen.

Toch zijn er niet alleen maar hoogtepunten in het leven van Marc. Het zwarte gat na de paralympische spelen in Rio is fors. Stemmingswisselingen en heftige vermoeidheid zorgen even dat er in de familie Evers wordt gedacht aan stoppen. Maar ondertussen is de knop omgezet: in 2020 zal Marc zijn titels verdedigen tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.