Malaria is nog altijd een dodelijke ziekte, waar jaarlijks nog honderdduizenden mensen aan sterven. Een van de problemen is dat de diagnose vaak laat gesteld wordt, vooral in Afrika, waar malaria de meeste slachtoffers maakt. De MOMALA-app kan wellicht bijdragen aan een oplossing: met een smartphone en een microscoop wordt de ziekte binnen een mum van tijd gedetecteerd.

Snelle diagnose

Bouke Broeren, CEO van de MAMOLA-app, over zijn vondst: "De symptomen van malaria zijn een beetje vaag: je hebt koorts en je bent grieperig. Als je dan niet weet dat je malaria hebt, kun je binnen drie dagen overlijden. Een snelle diagnose zorgt er dus voor dat mensen behandeld kunnen worden met medicijnen die goed beschikaar zijn. Het probleem is dat er te weinig microbiologen in Afrika zijn die de diagnose kunnen stellen, zeker in de afgelegen gebieden. Andere sneltests kunnen weer niet alle variaten van malaria herkennen. We hebben daarom de app bedacht, omdat we zagen dat daar nog veel winst in te behalen is."  De bedenkers van de app hebben gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI) om varianten van malaria te herkennen. Zo vervangt de app as het ware de dokter bij het bekijlen en beoordelen van het bloedbeeld. De app leest het bloed dat onder de microscoop ligt. 

Broeren: "Wij hebben de malaria-kennis van de microbioloog gedigitaliseerd. Bij een normale diagnose kijkt een microbioloog door een microscoop naar het bloed en stelt vast of het besmet is met malaria. Nu doet de app dat."

Malaria hotspots

Volgens Broeren kan de app veel verschil maken. "Onze test is nu al drie keer sneller dan een gewone microbioloog. We hopen uiteindelijk op het level van een WHO-specialist te komen, waar er nu nog maar vijftien van zijn in heel Afrika. Een ander groot voordeel van de app is dat we ook een digitaal dossier opbouwen met alle diagnoses. Zo kun je dus ook zien waar de malaria 'hotspots' zitten." 

Op dit moment wordt de MOMALA-app getest tijdens een veldstudie bij een aantal ziekenhuizen in Kenia. De resultaten verwacht Broeren over een aantal maanden, maar hij kan wel al zeggen dat iedereen tot nu toe enthousiast is over deze methode en dat hij in ieder geval werkt, ook al zitten er af en toe nog wel maffe resultaten tussen. Nu rest hen nog alleen het vinden de juiste investeerder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.