Met meer dan 16.000 soorten kaarten, twintig miljoen spelers, verspreid over de hele wereld en kampioenschappen met soms wel tot een miljoen dollar te verdelen prijzengeld, is Magic: The Gathering een van de grootste kaartspellen ter wereld. Niels Molle (31) speelt het al jaren en soms uren per dag.“Ik heb denk ik wel 20.000 potjes gespeeld.” 

Magic: The Gathering is geen standaard kaartspel met klavers en harten. Er komen spreuken in voor en die vormen de basis van het spel. Niels zit sinds 2007 in de competitie, maar hij speelt het al sinds hij tien jaar oud is. “Dit spel heeft mij juist zo gegrepen, omdat ik er al op jonge leeftijd mee in contact ben gekomen.”

'Moeilijk rondkomen van professioneel spelen'

In het dagelijks leven werkt hij als service manager voor een software leverancier, maar hij is ook aanvoerder geweest van het Engelse Magic: The Gatheringteam. Hij heeft zelfs weleens zijn baan opgezegd omdat hij niet genoeg vakantiedagen meer had om een groot toernooi te kunnen spelen in Amerika. Echt stoppen met werken en het spel professioneel spelen zit er niet in.

Het is lastig om rond te komen van een professionele Magic-carrière. “Ik verdien wel eens wat geld aan Magic. Ik heb een keer 5000 dollar gewonnen. Maar de meeste mensen kost het geld”, zegt hij. “Magic is bijna gratis te spelen als je kaarten hebt die weinig waard zijn, maar als je gaat investeren in speciale, dure kaarten kan dit oplopen tot in de duizenden euro’s.”

Stoppen met werken en het spel professioneel spelen zit er niet in voor Niels
Stoppen met werken en het spel professioneel spelen zit er niet in voo

Meest waardevolle kaart: Black Lotus

Naast het spel spelen zijn er ook mensen die de kaarten verzamelen als hobby. Dan gaat het vooral om de speciale kaarten, zoals de Black Lotus. De duurste kaart van het moment. De vraagprijs voor deze bijzondere kaart op veilingssite eBay is maar liefst 100.000 dollar. Van Thailand tot Ierland, Niels is niet de enige fan van het spel. In Nederland spelen duizenden mensen het, maar de community bestaat uit spelers van over de hele wereld.

Soms gaat Niels ook naar het buitenland om te spelen. “Er komen mensen van heel verschillende achtergronden samen. De community van Magic is zo bijzonder, omdat iedereen welkom is en elkaar accepteer. Toen ik in Thailand was, leerde ik meteen mensen kennen via de Thaise community." Toch merkt Niels een verandering onder de spelers van Magic. “Er is een trend dat het spelen in competitie verband steeds minder belangrijk wordt. Ik merk dat het wel consequenties heeft: ik ga steeds minder tijd in het spel steken”, legt hij uit. “Ik zal het natuurlijk altijd blijven spelen met mijn vrienden, want het blijft een heel mooi spel.” Hij verwacht dat Magic: The Gathering altijd groot zal blijven. “Het is de oudste ‘trading game’ met de grootste community. Die speler basis zal heel uitgebreid blijven.”