Iedereen die deze periode op weg gaat naar Frankrijk, of juist weer terugrijdt, gaat ze tegenkomen: de hurktoiletten. Een gat in de vloer met twee modderige voetstappen ernaast. Het is niet het hoogtepunt van ieders vakantie, maar volgens David van Bodegom, verouderingswetenschapper, zouden we ons perspectief op die hurkzit toch eens moeten veranderen. Volgens hem is poepen in de hurkzit simpelweg gezonder. Dat besloten we te checken.

Houding

Allereerst lieten we ons voorlichten door chirurg Vera Rempe, gespecialiseerd in het gebied in en rond de anus. Zij vertelt dat ons normale toilet niet automatisch tot een normale houding dwingt. "Een hurkhouding zorgt voor een meer ontspannen houding, waardoor de rug boller wordt. Dat is een veel betere manier om de ontlasting te laten gaan."

Midas Dekkers, bioloog en schrijver van het boek De Kleine Verlossing, of de lust van ontlasten, weet dat te bevestigen. "Als een mens rechtop staat, dan loopt hij het risico dat de drollen uit zijn darmen naar buiten lopen. Om dat te voorkomen zit er een speciale lus op het uiteinde van zijn darm, die ervoor zorgt dat de poep wordt afgesloten. Naarmate je meer gaat hurken wordt die belemmering beter weggenomen en kun je beter poepen."

Heel Holland Hurkt

Er kan dus weinig twijfel over bestaan dat het hurktoilet eigenlijk gezonder is in het gebruik. Niet voor niets is het hurktoilet over de hele wereld ook een stuk populairder dan ons zittoilet. "Maar", zegt David van Bodegom, "Dat betekent niet dat we over hoeven te gaan tot Heel Holland Hurkt. Er zijn ook andere manieren om het poepen te behelpen, bijvoorbeeld door een speciaal krukje voor je toilet neer te zetten, waardoor je automatisch in de hurkhouding terechtkomt."

Een Amerikaanse moeder die veel last had van verstopping, kreeg het advies om een krukje bij haar toilet te gebruiken. Bij gebrek aan een handig model, besloot de familie een handig krukje te ontwerpen dat onder de toiletpot verstopt kan worden. De Squatty Potty was geboren. En of het nu kwam door het praktische ontwerp of toch door het vermakelijke verkoopfilmpje: de moeder is verlost van haar verstopping en de familie tientallen miljoenen dollar rijker.