President Donald Trump zei het echt, eerder deze week: Amerika wil weer naar de maan. En zelfs naar Mars. Het is al 45 jaar geleden dat een Amerikaan voor het laatst voet zette op de maan. Zo’n nieuwe geld verslindende 'space race': moeten we daar gelukkig mee zijn?

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek is sceptisch over Trumps plannen, maar betoogt tegelijkertijd dat we de ruimte nodig hebben om te overleven op aarde.  Ellerbroek: "Vanuit de ruimte kunnen we de aarde bestuderen. Het levert ons de kennis op over onze invloed op het klimaat. We zijn steeds meer afhankelijk van dataverkeer, dat gefaciliteerd wordt door satellieten. Op korte termijn zijn we aangewezen op drie plekken: asteroïden, de maan en Mars. Van die drie is de maan de beste voor een permanente menselijke kolonie. Van daaruit kunnen we wetenschap bedrijven, grondstoffen delven, een lanceerbasis maken. Of we het nu leuk vinden of niet, het gaat gebeuren. Niet binnen de presidentstermijn van Trump, maar wel in de komende eeuwen. De echte optimist kijkt naar de maan."

Lucas Ellerbroek is vandaag de Optimist.

Optimist Lucas Ellerbroek bij Radio EenVandaag

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.