Dat yoga goed is voor zowel lichaam als geest, is bekend. Het geeft meer spierkracht en lenigheid en verlaagt bloeddruk en cholesterol. En in tegenstelling tot veel andere vormen van beweging kan men het blijven doen tot op hoge leeftijd. Nu is er echter nog een argument bijgekomen om yoga in het zonnetje te zetten: deze eeuwenoude vorm van meditatie en beweging houdt letterlijk jong.

Dat blijkt uit resultaten van onderzoek naar de effecten van yoga op het niveau van individuele cellen. “We waren enorm verrast door de resultaten’, vertelt de Indiase moleculair bioloog Rima Dada. “De verbeteringen waren heel duidelijk en binnen de hele groep waarneembaar.”

Streng regime van meditatie en yoga

Het onderzoek van het All Indian Institute of Medical Science in New Delhi leidde tot onverwachte conclusies: al na twaalf weken aan de yoga waren er verbeteringen op celniveau opgetreden bij de deelnemers aan de studie. Zo werkten hun mitochondriën, de energiecentrales van de cellen, een stuk beter en bleken chromosomen minder snel te verouderen.

De bijna honderd deelnemers van de studie werden twaalf weken lang onderworpen aan een vrij streng regime van yoga-oefeningen en meditatie. Ze moesten er zo’n twee uur per dag voor uittrekken. “Dit is voor de meesten van ons natuurlijk niet vol te houden met het drukke leven dat we leiden", geeft Dr. Dada toe. “Maar we gaan onderzoeken of minder intensieve beoefening van yoga over een langere periode tot vergelijkbare resultaten leidt.”

International Yoga Day 

De miljoenen yoga-fans die in het kader van International Yoga Day aan de slag gaan hoeven niet mee overtuigd te worden. Zij gaan vandaag vol overgave in de downward facing dog en happy baby stand en zien hun eigen ervaringen alleen maar bevestigd oor deze nieuwe blik door de moleculairbiologische bril.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.