'Blijf zoveel mogelijk thuis', adviseert het kabinet. Voor de inwoners van Limburgse gemeente Herkenbosch is dat even niet mogelijk: zij moesten in de nacht van dinsdag op woensdag plots hun woning uit vanwege de bosbranden in Nationaal Park De Meinweg.

Tim Durawski werd samen met zijn vrouw en twee kinderen geëvacueerd. Zijn schoonouders vingen hen op, maar met de huidige coronamaatregelen is de situatie nog lastiger dan die normaal zou zijn. "De kinderen moeten nu ook thuis de coronamaatregelen toepassen. Dat is niet te doen."

'Het kon niet anders'

"We hoorden de avond van de evacuatie al geruchten van vrienden dat het eraan kwam", vertelt Tim. "Dus we besloten ons maar alvast voor te bereiden. Gelukkig, want de geruchten kwamen snel uit. Toen we klaar waren met inpakken, kregen we meteen te horen dat we moesten gaan."

Tim vertelt dat zijn vrouw haar ouders belde met de vraag of ze daar terecht konden. "Natuurlijk was dit geen probleem. Wel werd de situatie besproken vanwege de coronacrisis. Ze zijn nog kwiek, maar wel al wat ouder. We hadden afgesproken om elkaar tijdens de crisis helemaal niet te zien." Daarbij kwam dat zijn dochter zich ook nog eens niet lekker voelde, ze had lichte verhoging en hoofdpijn. Maar uiteindelijk hadden ze toch een plek nodig, en konden ze bij de schoonouders van Tim terecht. Om één uur 's nachts kwam het gezin bij hen aan.

Lees ook

Je veilige plek verlaten

Met kinderen is de situatie nog moeilijker houdbaar. "Toen we vertelden dat we naar opa en oma gingen, waren de kinderen hartstikke blij natuurlijk. Dan moet je er dus wel bij zeggen dat ze die 1,5 meter afstand moeten houden", vertelt Tim. "Heel erg dubbel voelt dat."

Daarnaast werken Tim en zijn vrouw allebei vanuit huis. "Thuis hebben we een werkkamer, maar hier natuurlijk niet. Deze evacuatie maakt deze surreële tijd nog moeilijker dan anders." Hij beschrijft dat het heel lastig was om in een crisis als deze je eigen huis uit te moeten. "Dat is dan toch je eigen veilige plek. En je wil mensen natuurlijk ook niet tot last zijn."

Vertrouwde omgeving, maar dan anders

Hoe zorgen ze ervoor dat het risico op besmetting zo klein mogelijk is? Zijn ze bijvoorbeeld extra voorzichtig bij het gebruik van spullen? Hij denkt even na. "Daar had ik nog niet eens aan gedacht. We zorgen wel dat we wat verder uit elkaar zitten, maar je pakt toch gewoon een bord, en dat wordt dan gewoon weer weggezet."

Tijdelijk bij je schoonouders in huis wonen, maar dan met heel veel maatregelen, is een vreemde ervaring voor het gezin. "Ik kom hier al bijna twintig jaar, en mijn vrouw is hier opgegroeid. Het voelt heel erg vreemd om dan opeens heel voorzichtig te doen." Voor de kinderen is het lastig om de coronamaatregelen nu ook binnenshuis te moeten toepassen. "Ze rennen naar buiten en weer naar binnen, lopen dan toch vlak langs opa. Dat is gewoon niet tegen te houden."

Onrust en frustratie

Hij vertelt dat de nachtelijke evacuatie naar zijn weten soepel verlopen is. Zelf woont hij niet erg dichtbij de vlammen, in zijn straat was hij één van de eersten die hun huis verliet. "Maar toen ik het dorp uitreed, kwam ik ook langs plekken dichter bij het vuur. Daar waren al veel meer mensen bezig met de evacuatie." Naar zijn weten ging het toepassen van de coronamaatregelen hierbij goed. "We hebben ook mijn ouders nog uit bed gebeld, zij zijn ook veilig het dorp uit gekomen en konden gelukkig terecht bij vrienden."

Gisteren mochten mensen uit Herkenbosch even naar huis om bijvoorbeeld medicijnen op te halen of voor huisdieren te zorgen. "Daar zag je dus wel dat er echt onrust ontstond. Er stonden dan heel veel mensen in de rij, waardoor de afstand houden eigenlijk niet meer ging. En dan weet je hoe dat gaat met mensen, dat roept frustratie op."

Onduidelijke geruchten

Tim vertelt dat er een bericht rondgaat dat er vandaag in de middag een uitspraak volgt of mensen uit Herkenbosch weer terug naar huis mogen. "Maar daar hebben we van de gemeente helemaal niets van gehoord", zegt hij. "Het is dus onduidelijk of het echt zo is en van wie die toezegging komt."

Hij koestert wel hoop dat ze snel weer naar huis mogen, aangezien de wind inmiddels gedraaid is. Eén ding is zeker: als het weer mag, gaan ze zo snel mogelijk terug. Niet alleen voor henzelf en zijn schoonouders, maar ook vanwege hun huisdier die nog thuiszit. "Maar wanneer dat zal zijn, weet ik nog niet."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.