Voorzitter van het landelijk coronacentrum Bas Leerink tempert de verwachtingen dat we snel weer terug kunnen naar het dagelijkse leven dat we gewend zijn. "Het virus kan elk moment weer opvlammen, pas als er een vaccin is kunnen we daar naar toe."

Nu de druk op ic-bedden iets begint af te nemen, klinkt de roep in de samenleving steeds luider om de corona-maatregelen te versoepelen. Maar Bas Leerink, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waakt in EenVandaag voor een te vergaand optimisme. Hij denkt dat we nog lang niet uit de problemen zijn. "Er liggen op dit moment nog steeds twee keer zo veel patiënten op de ic dan we gewend zijn. Die zijn niet zomaar weg.Dat gaat echt nog een hele tijd duren."

'Alleen vaccin maakt leven normaal'

Leerink wil zich niet vastpinnen op een datum, maar denkt dat de samenleving voorlopig nog niet verlost is van het coronavirus. "Ik vraag me zelfs af of het ooit helemaal weer normaal wordt. Ik denk eerlijk gezegd dat dat pas gebeurt als we een vaccin hebben. Dit virus kan ieder moment weer opvlammen. Dus de komende 1,5 jaar wordt het in ieder geval niet normaal."

Wat wel zo snel mogelijk hervat moet worden volgens de landelijk coördinator is de andere acute zorg. Hierbij is absoluut haast geboden. "We komen begin deze week met een landelijke richtlijn hoe we dit weer zo eerlijk mogelijk kunnen opstarten. Ingrepen die binnen 2 weken hadden moeten moeten plaatsvinden, kunnen echt niet meer wachten."

Je hoort steeds vaker hoopvolle geluiden over een medicijn tegen het coronavirus. Toch is er nog niets dat bewezen werkt. Hoe komt dat en waarom duurt het zo lang? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Andere acute zorg opstarten

Leerink verwacht wel dat er enige discussie zal ontstaan over wat precies onder acute zorg moet worden verstaan. "Hier zitten zeker een hoop medische dilemma's aan vast. Want wat is precies een levensreddende behandeling? Wat echt urgent is, is uiteindelijk iets dat tussen de patiënt en de specialist besproken moet worden."

Om ervoor te zorgen dat ook deze niet-corona zorg in het hele land weer op gang komt, is ook hiervoor spreiding vanuit een landelijk coördinatiecentrum nodig. "In welke provincie je ook woont, alle patiënten moeten dezelfde zorg krijgen. Dus ook hier moeten we zorgen dat de capaciteit goed verspreid wordt."

Lees ook

Financiële problemen ziekenhuizen

Verder ziet Leerink dat steeds meer ziekenhuizen in de financiële problemen dreigen te komen. De meeste afdelingen staan leeg doordat alle nadruk op de zorg voor corona-patiënten ligt. Leerink roept zorgverzekeraars op met maatregelen te komen om medische instellingen hierin te ondersteunen. "Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen hierdoor in financiële nood komen. Ik roep dan ook Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op dit te voorkomen."

Eerder trokken zorgverzekeraars al de geldbuidel voor tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Volgens Leerink zou dit nu ook voor noodlijdende ziekenhuizen moeten gebeuren.

Bekijk hier het studiogesprek met coördinator Leerink.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.